Celera 500L novi je model privatnog aviona tvrtke Otto Aviation iz Kalifornije koji bi mogao unijeti revoluciju na područje letenja.

Troši, naime, znatno manje goriva od privatnih aviona koji se trenutačno mogu unajmiti na tržištu, zbog čega bi ovaj način putovanja trebao postati dostupniji širem krugu ljudi, ili barem onima koji su navikli putovati komercijalnim zrakoplovima.

Slika nije dostupna Odabrano Luksuz bez granica: Brodski "terenac" koji ide i ispod površine mora

Celera 500L oblikom podsjeća na mini verzije cepelina, a postiže maksimalnu brzinu od 740 kilometara na sat. Pripada grupi lakih letjelica koje mogu odjednom preletjeti udaljenost od 8300 kilometara te smjestiti šest putnika.

Pogoni ga dizelski motor RED A03 V12 njemačke kompanije Raikhlin Aircraft Engline Developments, koji troši tek litru goriva na 7 do 10 prijeđenih kilometara, što će znatno smanjiti cijene leta.

Trošak sata leta ovom letjelicom iznosi tek 328 američkih dolara, odnosno oko 2100 kuna. Za usporedbu, drugi privatni avioni troše 2100 američkih dolara, odnosno oko 13.000 kuna na sat.

Slika nije dostupna Odabrano Novo sjedalo za bicikle koje sprječava bol u najosjetljivijim dijelovima tijela

Uz to, Celera 500L ispušta i manje štetnih plinova od sličnih takvih letjelica na tržištu, a dosad je napravljeno već tridesetak testnih letova.

Bill Otto pokrenuo je Otto Aviation 2008. godine kao eksperiment kojemu je glavni cilj bio drastično spustiti cijene najma privatnih zrakoplova, ali i ponuditi sigurnu letjelicu koja je bolja za planet. Želja mu je napraviti i električni model ili barem onaj hibridnog pogona.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju