1. Ne birajte lokacije zbog kojih ćete većinu vremena provesti na putu

Iako se zbog nekih lokacija zaista isplati potegnuti na drugi kraj zemlje, takve je destinacije bolje ostaviti za one dane kad budete imali više slobodnog vremena. Nema smisla većinu izleta potrošiti na putovanje do destinacije i nazad, a to vam se lako može dogoditi ako se na putovanje vikendom uputite na lokaciju koja se nalazi 500 kilometara dalje.

Vikend-putovanja posebno su namijenjena i za one događaje koji se održavaju nekoliko puta godišnje ili čak samo jednom, poput globalne utrke Wings for Life World Run koja se održava u Zadru. Dvodnevno putovanje u Zadar, pogotovo u svibnju, bit će nezaboravno iskustvo jer ćete uz more i sunce doživjeti širok spektar emocija uz utrku u kojoj se svi širom svijeta bore za isti cilj.

2. Automobil je najbolje prijevozno sredstvo

Ako krenete u dvodnevnu avanturu, automobil će vam olakšati putovanje. Osim što ćete uz njega moći skrenuti sa zadane rute, odabrati drugačiji put i vidjeti neplanirane atraktivne lokacije, uz model poput Renault Koleosa cijela će obitelj ili ekipa moći uživati u prostranom, udobnom automobilu visokog komfora i neće se žaliti jer ste na tren produžili putovanje.

Osim što ćete moći skrenuti s ceste i usput vidjeti nešto zanimljivo pored čega obično samo projurite, jednom kada dođete na odredište, njime ćete najbrže doći do raznih znamenitosti, plaža i restorana. Ne morate dodatno razmišljati u koji autobus ući, gdje presjesti ili kako uloviti taksi usred sezone.

3. Zašto je na kraćim izletima bolje izbjegavati otoke

Ako se nađete u Zadru, sigurno će vam doći da usput svratite do predivnih obližnjih otoka. Razlozi zbog kojih je to možda bolje zaobići financijske su prirode, ali izgubit ćete i na vremenu. Cijene karata trajekta za automobile uglavnom se ne isplate ako putujete na dva dana. Uz to, vrijeme koje biste potrošili na čekanje trajekta možete iskoristiti za obilazak zadarskog Foruma.

4. Unaprijed isplanirajte raspored boravka

Plan boravka omogućit će vam da dobijete maksimum, posebno kod kratkih vikend-putovanja. Unaprijed istražite odredište, lokalne atrakcije, gastronomsku ponudu i isplanirajte smještaj. Provjerite jesu li mjesta na koja želite ići otvorena u vrijeme vašeg posjeta. Budite se rano i obiđite najposjećenije atrakcije dok ostali tek doručkuju. Najvažnije je da se plana držite kako kasnije ne biste žalili što se popodne prilegli umjesto da ste otišli pogledati kraj utrke Wings for Life World Run.

5. Provjerite prognozu

Najgore što vam se može dogoditi tijekom dvodnevnog putovanja jest da vas prate pljuskovi i oblačno vrijeme. Stoga radije provjerite prognozu prije nego što isplanirate cijelo putovanje, kako kasnije ne biste žalili.

  Putovanje Putovanje (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ovaj vikend trebalo bi biti suho vrijeme, barem što se tiče zadarskog područja pa svakako iskoristite priliku i sudjelujte u velikoj svjetskoj trci s višim ciljem Wings for Life World Run

Kao i svake godine Renault ima svoj trkači tim koji na Wings for Life World Run utrku ide s dodatnim ciljem. Članovima tima Passion for Life u cilju je pretrčati što veći broj kilometara jer će za svaki pretrčani kilometar Renault Hrvatska donirati pet kuna međunarodnoj zakladi Wings for Life koja financira istraživanje lijeka za ozljede leđne moždine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju