I dok su restoranima i lancima brze hrane neke zamjene za meso već dosta raširene, poput primjerice pljeskavica od graha ili graška, čevapa od leće i slično, po trgovinama postoje čitavi odjeljci s biljnim napitcima koji su zamjena za mlijeko, zamjene za morske plodove baš i nije lako naći.

Neke kompanije posvetile su svoj razvoj osmišljavanju alternativa koje su odlične za vegane, ali pronalaženje zamjena za meso zbog onih koji meso ne jedu nije bila njihova misao vodilja. Zapravo su se ovog posla latili zbog rastućeg broja ljudi na svijetu i najava znanstvenika da za sve neće biti dovoljno hrane.

A umjesto da ugzoje meso u laboratoriju, kao što su neki krenuli raditi, New Wave Foods, Terramino Foods i Impossible Foods odlučili su se na održivi razvoj pa su prirodnim sastojcima napraviti alternative nekih zalogaja koje vole, pritom ne šteteći okolišu i životinjama.

Škampe Škampe (Foto: Getty Images)

Pokretači New Wave Foodsa razmišljali su zašto dosad nitko nije napravio bezmesnu alternativu morskim plodovima, a zaključili su kako osim okusa, nije lako ni replicirati teksturu, recimo, škampa. Stoga su se oni uhvatili tog posla i došli do, kako smatraju, savršenog zamjenskog proizvoda. Škampe proizvode od algi i drugih biljaka, potpuno su veganski i ne sadrže GMO.

Zašto bi netko jeo "škampe" od algi umjesto normalnog morskog ploda, pitate se? Škampe se često previše izlovljavaju, kao i riba općenito, pa po nekim procjenama za koje desetljeće je više neće ni biti. Pored toga, ribe i drugi morski plodovi rijetko se jedu svježi (pogotovo ako se ne jedu u mjestima uz more). Zamrzavaju se, prevoze do svih dijelova svijeta i uzrokuju štetu okolišu na više razina.

Zato su u New Wave Foodsu odlučili napraviti održivu alternativu, a kako bi to uspjeli u svom proizvodu koriste alge koje rastu 60 centimetara dnevno. Usto i imaju dobar okus.

Gljive Gljive (Foto: Getty Images)
Terramino Foods svoju ponudu bazira na Koji gljivi. Osnivačica ove firme studirala je znanost i tehnologiju hrane i posvetila se pronalasku načina održive prehrane, bez da se gubi na okusu. Otkrila je da je Koji gljiva dobar izvor proteina, a teksturom i drugim nutrijentima slična je mesu. Usto, ima Omega 3 kiseline i svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Osnivač Impossible Burgera, inače profesor biokemije, odlučio je pronaći alternativu jednom od omiljenih jela svih ljubitelja mesa, burgeru i osmislio Impossible burger, koji, osim što izgleda i miriši poput mesa, čak i krvari. Na ovaj potez odlučio se zbog okrutnog držanja životinja na farmama za uzgoj. Impossible burger napravio je od proteina pšenice, kokosovog ulja, proteina krumpira i hema,  koji pljeskavici da je taj specifičan mesni miris i okus.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju