Iz zraka ove neobične građevine od betona i stakla izgledaju poput golfskih loptica ili čudnih gljiva. Kad se malo bolje pogleda, primjećuje se da je riječ o zanimljivim arhitektonskim rješenjima za koje je zaslužan nizozemski umjetnik i kipar Dries Kreijkamp.

Zapravo je riječ o selu po imenu Bolwoningen, koje se nalazi u sklopu nizozemskog grada s-Hertogenboscha, ili jednostavnije Den Boscha. Sadrži pedeset sferičnih kuća koje su prema Kreijkampovim željama izgrađene još 1984. godine.

Kreijkamp je vjerovao da je kugla najprirodniji i najsavršeniji oblik za život te da je najlakše približiti se životu u prirodi preko građevina toga oblika. 

Svaka kuća sadrži tri kata, prostire se na 55 četvornih metara te ima pogled na kanal. Na prvom se katu obično nalaze spavaće sobe, na drugom je kupaonica, dok se na vrhu prostiru dnevna soba i kupaonica. Zahvaljujući prozorima na vrhu kugle, kuće dobivaju mnogo prirodne svjetlosti.

Iako je utemeljitelj ovoga futurističkog naselja preminuo, njegova se vizija širi, a i dalje postoji mnogo zainteresiranih za život u tim neobičnim kućama. 

U našoj fotogaleriji te u videu Great Big Storyja pogledajte kako izgleda život u futurističkom selu Bolwoningenu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju