Pretpostavljamo da je malo kome palo na pamet spakirati se i otići na sredinu Atlantskog oceana. Što biste uopće tamo i radili? Postoji cijeli niz razloga zašto biste trebali otići upravo tamo, a za početak treba reći samo ovo: Azorsko otočje. 

Azorsko otočje, ili skraćeno Azori, sastoje se od devet vulkanskih otoka koje je pomalo teško naći na karti svijeta. Naime, udaljeno 1500 kilometara od svoje matične zemlje, Portugala, možemo slobodno reći da se otočje ne nalazi niti u Europi, niti u Americi, nego, laički rečeno, usred Atlantskog oceana. Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores, Corvo, Santa Maria i São Miguel otkriveni su u 15. stoljeću, a sama njihova povijest obavijena je velom tajne. Neki čak smatraju da su upravo Azori ostaci Atlantide.

> 5 ponuda za 5 rajskih destinacija s kojima nećete bankrotirati!

Azori vidno svjedoče o aktivnom seizmičkom djelovanju, stoga ne čudi što na horizontima prevladava očaravajuća kombinacija crne i zelene boje koja jednostavno djeluje umirujuće i nekako zen. Specifičnost ovakvog geografskog položaja je takva da se u jednom danu mogu izmijeniti prilike skoro svih godišnjih doba. Prema tome, treba spakirati i duge i kratke rukave, kao i raznovrsnu udobnu obuću koja podnosi kišu. 

Sam put do Azora iz Zagreba zbog velike udaljenosti nećete moći organizirati u jednom mahu. Krećete li iz zagrebačke zračne luke, rezervirajte let do Lisabona, iz kojeg lovite let za Ponta Delgadu, glavno naselje na São Miguelu, koji je ujedno najrazvijeniji i najnapučeniji otok Azora. Također, nadamo se da dobro podnosite jet lag, jer ćete na Azorima kazaljke na satu morati pomaknuti nekoliko sati unatrag.

Ono što ćete tu vidjeti, teško ćete pronaći negdje drugdje. Bogatstvo lokalne tradicije isticat će se na svakom koraku, a šetajući ulicama primijetit ćete brojne zanimljivosti. Primjerice, uz kućne brojeve nerijetko se mogu vidjeti i male keramičke pločice koje krase likovi svetaca. Oduševljavajuće lijepi krajolici ne dopuštaju da se zatvorite u neku hotelsku sobu ili apartman. Brojne plaže i uvale s crnim pijeskom zovu na guštanje u valovima. Naime, vjetrovi su ovdje idealni za surfere, pa možete svakodnevno vidjeti i lokalno stanovništvo kako nakon posla jure prema plaži u kupaćim kostimima s daskama ne bi li iskoristili svaki val koji im se pruži. Ako pak nikad niste surfali i nekako niste skloni isprobati ovu vrstu sporta, zavalite se na mekani ručnik i uživajte u pogledu na plažu koja je idealna lokacija za snimanje novih sezona Baywatcha.

Pogled će vam zasigurno zastati na Picu, najvišoj portugalskoj planini, koja se uzdiže iz mora do visine od 3000 metara i uvijek je obavijen oblacima. Ne usudite li se sami istražiti ovu planinu vrijednu strahopoštovanja, svratite do mjesne turističke zajednice, gdje ćete bez problema dogovoriti da vas povede lokalni turistički vodič.

> Upoznajte portugalsku stranu Mediterana

Osim toga, kad ste na Azorima, morate vidjeti kitove. Da, dobro ste pročitali, pa usred Atlantika ste! Ipak, treba napomenuti kako su ovdje iznimno ekološki osviješteni i brinu o održivom razvoju. Prema tome, kitovima se nećete moći približiti toliko dobro da bi ih dodirnuli ili okinuli s njima selfie, ali ovu priliku nikako nemojte propustiti. Ponesite sa sobom dalekozor i uživajte u pogledu na ogromna, ali predivna bića vrijedna svakog divljenja, iz daljine.

Oni željni aktivnog odmora i sportskih aktivnosti, na Azorima će pronaći brojne sadržaje. Lokalnom stanovništvu kao da je ova karakterna crta zapisana u genima, pa ćete ovdje bez problema isprobati gotovo sve avanturističke sportove, samo ako imate dovoljno hrabrosti. Na raspolaganju su vam planinarenje, trčanje, biciklizam, surfanje, windsurfanje, kajakarenje, ronjenje, veslanje, jahanje, ali i brojni tradicionalni sportovi poput whaleboat veslanja s dugim i teškim veslima.



Sigurni smo, jednom kad isprobate sve što smo vam do sad naveli, dobrano ćete ogladnjeti. Tu također nemate brige. Restorani obiluju raznovrsnim delicijama, a savjetujemo vam da ne budete preveliki skeptik kad su u pitanju vama nepoznate namirnice. Portugalci u slasticama obožavaju kombinaciju ananasa i marakuje, pa ovo nikako nemojte propustiti probati. Osim toga, ako ste ljubitelj kruha i ne možete se najesti bez njega, savjetujemo vam da ga u restoranu naknadno zatražite, jer su velike šanse da vam ga neće ni ponuditi, s obzirom na to da su oni navikli izbjegavati kruh uz kuhane obroke.

> Neotkrivena misterija stara 800 godina: Gdje je grobnica Džingis-kana?

Azorska kuhinja još je po nečemu specifična. Naime, poželite li nešto na brzinu skuhati samo morate iskopati rupu. Zašto? Zato što se nalazite na vulkanskom otoku koji obiluje gejzirima i vrućom vodom. Iskopajte rupu, pripremite lonac i čvrsto uže kojim ćete lonac spustiti na nekoliko metara dubine. Na primjer, kukuruz će biti skuhan za samo nekoliko minuta. Upozoravamo vas jedino na nezaobilazni miris sumpora, ali na njega ćete se brzo naviknuti i vjerojatno ga kroz pola sata nećete više niti primijetiti. Uz sve ovo, svakako probajte portugalsko pivo Sagres. Jedina napomena je da sadrži nešto malo više alkohola.

Predviđena količina teksta u članku za ovu je temu premala, prema tome, ostatak ljepota Azora morat ćete otkriti sami. Mi smo vam ovdje pružili samo svojevrsni teaser kako bismo vas ohrabrili na ovako dalek put, ali vjerujte, nećete požaliti ni jednog kilometra koji ćete proći. Azorsko je otočje bez ikakve sumnje nešto što želite vidjeti. Živi se samo jednom, zato Azore nikako nemojte propustiti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju