Kutni ulaz

Daleko u jugoistočnoj Manitobi, u Kanadi, nalazi se šumovito područje koje je teritorij SAD-a, poznatiji kao Sjeverozapadni ugao. Do ove eksklave SAD-a može se doći jedino iz Minnesote i to putujući  preko jezera ili avionom.

Azerbajdžan – Armenija
Između granice Azerbajdžana i Armenije postoje četiri eksklave koje se nalaze u suprotnim državama. Najveća eksklava Azerbejdžana je Naxcivan, na o Nagorno Karabahu ste imali i previše prilika čitati...


Ujedninjeni Arapski Emirati – Saudijska Arabija – Oman
Granice između UAE i njezinih dviju susjednih zemalja, Omana i Saudijske Arabije još uvijek nisu jasno definirane. No, kako ove granice leže u izrazito negostoljubivoj pustinji, ovo nikome ne predstavlja hitan i neodgodiv problem.

Kina – Pakistan – Indija
Regija Kašmira je izrazito kompleksna. Dovoljan je jedan pogled na kartu kako bi se vidjela složenost situacije. Oko ovog područja vode se mnogi sporovi, a svako malo svjedočimo i o novim sukobima.

Potez Namibija – Caprivi
Sjevernoistočna Namibija posjeduje teritorij na granici s Botsvanom. Ime mu je Caprivi, i on omogućava Namibiji nesmetan pristup rijeci Zambezi u blizini Viktorijinih slapova.


Indija – Bangladeš – Nepal
Prije 1947. godine Bangladeš je bio dio Britanske Indije, tako da ova granica nije postojala sve do proglašenja neovisnosti Indije i Pakistana.

Bolivija
1825. godine Bolivija je proglasila neovisnost i u svoj teritorij uključila Atacamu i tako dobila pristup Tihom oceanu. No za vrijeme rata između Bolivije i Čilea, Bolivija je izgubila izlaz na more i tako postala kontinentalna država.

Aljaska – Kanada
Na sjeveroistoku Aljaska sastoji se od stjenovitog i ledenog poluotoka, poznatijeg pod nazivom Aleksandrov arhipelag, koji sječe teritorij Britanske Kolumbije od izlaza na Tihi ocean. Ovaj teritorij spada pod Aljasku, a samim time - pod SAD.


Svojatanje Antarktike
Sedam država polaže svoje pravo na teritorij Antarktike. Ovdje ima dijelova koji se preklapaju ali i onih nad kojima nitko ne može polagati pravo svojatanja. I sve to zbog Antarktičkog sporazuma potpisanog 1959. godine.

Gambija
Gambija cijela leži unutar Senegala. Ova država nastala je kada su Britanski trgovci zadržali trgovačka prava nad tim područjem. Gambija je s vremenom postala Britanska kolonija, a nakon toga i neovisna država.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju