Shyshelter.zip
inspiriran je drevnom japanskom tehikom savijanja papira origami. Ne čudi stoga što se iza ovoga imena skriva sklopivi neboder, koji možete spremiti i ponijeti sa sobom. Idealno je rješenje za mjesta koja pogode teške prirodne katastrofe i koja trebaju zbrinuti velik broj osoba u kratkom vremenskom periodu.

Rasklapa se poput harmonike i sprema u kutiju koju je moguće prenijeti uz pomoć helikoptera. Za njegovo postavljanje ne treba mnogo priprema.

Nakon jedostavnog postavljanja temelja, struktura se brzo razvija zahvaljujući velikom nosivom balonu helija koji je unutra postavljen. O količini plina ovisi i broj katova koji možete "napuhati".

Prostor se može koristiti za spavanje, kao skladište ili prostor za davanje prve pomoći te brojne druge aktivnosti. Povrh svega, riječ je o visokoj građevini koja je vidljiva izdaleka i koja tijekom kriznih situacija može služiti kao orijentir za kretanje. Sklopivi neboder trebao bi se moći postaviti na bilo kojem mjestu na svijetu Sklopivi neboder trebao bi se moći postaviti na bilo kojem mjestu na svijetu (Foto: Profimedia.hr)

Sklopivi neboder trebao bi biti opremljen solarnim pločama koje mogu proizvesti energiju, kao i posebnim spremnicima za skupljanje i filtriranje kišnice.

Iza ove ideje stoje dizajneri Damian Granosik, Jakub Kulisa i Piotr Pańczyk iz Poljske. Glavni im je cilj bio stvoriti korisno i lako prenosivo rješenje u slučaju prirodnih katastrofa poput poplava, potresa i urgana.

Ideja Shyshelter.zip osvojila je prvo mjesto na tradicionalnom natjecanju Skyscraper Competition koju je pokrenuo dizajnerski časopi eVolo još 2006. godine. eVolo nagrađuje vizionarske ideje koje koriste najnoviju tehnologiju, održive materijale, kreativne programe i vrhunski dizajn.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako bi mogao izgledati sklopivi neboder na napuhavanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju