Želite li jesti zdravo, čitajte deklaracije na proizvodima te se informirajte o porijeklu pojedine namirnice. Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine na prvu...

1. Voćni smoothieji

Samo zato što sadrže mnogo voća, ne znači da su smoothieji zdravi. Industrijska pakiranja tih "zdravih" napitaka puna su kalorija i šećera. Pola litre voćnog smoothieja može imati i do 50 grama šećera, što je slično istoj količini gaziranih pića poput kole. Želite li unijeti maksimalnu količinu hranjivih tvari bez opterećivanja organizma dodatnim sladilima, kontrolirajte sastojke i sami napravite svoj napitak.

2. Žitne pahuljice

U dvjesto grama žitnih pahuljica može se naći desetak grama šećera i do 4 grama masnoće. Prehrana temeljena na visokoj koncentraciji šećera i malo bjelančevina može dovesti do pada energije i naglih napada gladi. Umjesto toga birajte pahuljice od integralnih žitarica koje tijelu daju više energije te ih kombinirajte s dobrim izvorima proteina poput jogurta.

3. Sportska energetska pića

Energetska pića ustalila su se kao prvi izbor kod fizičkih aktivnosti ili odlaska u teretanu. No ti napici puni su šećera, koji daju kratkotrajne izboje energije nakon vježbanja. Nove studije savjetuju da je ispijanje vode mnogo bolji izbor za nadoknađivanje tekućine uslijed znojenja te da umorne mišiće "nahranite" s 20 grama proteina.

4. Hrana smanjene masnoće

Dijetalne namirnice odnosno industrijska hrana sa smanjenom količinom masnoće ne doprinose gubitku kilograma niti poboljšanju zdravstvenog stanja pojedinca. Uglavnom je riječ o marketinškom triku koji jamči bolju prodaju pojedinog proizvoda. Uz to, masnoće su neophodne ljudskom organizmu, a osobito one koje dolaze iz dobrih izvora poput orašastih plodova, ribe ili avokada.

5. Hrana bez glutena

Ako ne bolujete od celijakije, male su šanse da će vam u prehrani naškoditi gluten. Hrana bez toga proteina koji se obično nalazi u pšenici, ječmu i raži postala je prehrambeni trend i sve je veći izvor zarade u svijetu. Predviđa se da će do 2020. godine tržište takvom hranom vrijediti nevjerojatne 24 milijarde dolara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju