Nazare je ime grada i općine na zapadnoj obali Portugala u regiji Oeste. Lokalno stanovništvo opisuje ga kao idilično i mirno mjesto za ugodan odmor.

Turističke zajednice promoviraju ga kao jedan od gradića s najljepšim pješčanim plažama u ovoj europskoj zemlji, ali i i mjesto kojeg rado posjećuju zaljubljenici u ekstremne sportove na vodi. Točnije, suferi zaljubljeni u visoke valove.

Zbog specifičnog položaja uz Atlantski ocean, Nazare se može pohvaliti uistinu spektakularnim valovima visokim i po nekoliko desetaka metara. Primjerice, portugalski surfer Hugo Vau svladao val poznatiji kao velika mama od čak 35 metara.

Tajna valova

Tajna ogromnih valova skriva se ispod površine. "Čudovišta prirode" (kako mu surferi tepaju) stvara Canhao da Nazare, golemi podvodni kanjon dubine 200 m. Kada val udari o kanjon podijeli se na dva dijela. Jedna polovica odlazi prema plićem dijelu obale, a drugu kanjon usmjerava prema svojem zidu, tjerajući je u vis i tako nastaju divovski vodeni tornjevi. Kada se dignu, valovi nemaju gdje ići nego prema dolje, razbijajući se na liticama.

Sezona velikih valova traje od listopada do ožujka, a najbolje mjesto za promatranje valova je svjetionik Fort of São Miguel Arcanjo, iznad Praie de Norte, gdje se tijekom natjecanja okupi velika publika. Kad se valovi podignu, gradske vlasti savjetuju sklanjanje s obale iz sigurnosnih razloga. No nekima je teško odoljeti zovu oceana.
 

Najduži krovni beskonačni bazen Europe nalazi se u Hrvatskoj. Znate li gdje? Najveći krovni beskonačni bazen u Hrvatskoj i Europi - 2 Najveći krovni beskonačni bazen u Hrvatskoj i Europi - 4 Najveći krovni beskonačni bazen u Hrvatskoj i Europi - 3 +7 Najveći krovni beskonačni bazen u Hrvatskoj i Europi - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju