Za uživanje u restoranima s Michelinovom zvjezdicama rezervacija se obično čeka nekoliko mjeseci, a obrok stoji nekoliko tisuća kuna. U zadnje vrijeme, pak, jača trend nagrađivane i ukusne hrane koju možete pojesti za smiješne novce.

To najbolje pokazuje Chan Hon Meng, 51 godinu star vlasnik štanda na ulici Smith na broju 335 u Singapuru, koji je dobio Michelinovu zvjezdicu zbog svoje piletine u umaku od soje s rižom ili rezancima.

Ovo sočno jelo prodaje se po cijeni od samo 2 dolara, odnosno otprilike 14 kuna zbog čega je red ispred štanda vrlo dug, a na porciju čeka i po tri sata.

Ovo je mjesto preuzelo titulu "restorana“ s najjeftinijim jelom ovjenčanim Michelinovom zvjezdicom od "Tim Ho Wana" iz Hong Konga poznatog po kineskim dim sum noklicama. Za porciju ovih mekanih "jastučića“ od tijesta, mesa i povrća treba izdvojiti nekoliko desetaka kuna.

Jeftina jela vs. skupi jelovnici

Jeftino se može jesti i u tokijskom restoranu "Nakajima" u podrumu blizu stanice Shinjuku, koje se ponosi svojim sardinama. Za ručak, između 11.30 i 14 sati moguće je odlično pojesti po povoljnim cijenama u ovom japanskom mjestu nagrađenom Michelinovom zvjezdicom, a za najskuplji obrok treba izdvojiti oko 60 kuna.

Za usporedbu, klasični restorani po Europi s jednom Michelinovom zvjezdicom poput engleskog restorana "Ellory" ili talijanske "Osterije Perille" naplaćuju svoje obroke od tristotinjak kuna naviše po osobi.

Za nezaboravno iskustvo objedovanja u popularnim mjestima s 3 Michelinove zvjezdice poput "The Fat Ducka" Hestona Blumenthala ili najboljeg restorana svijeta za 2015. godinu "El Celler de Can Roca" treba izdvojiti nešto više od 2000 kuna po osobi.