Za uživanje u restoranima s Michelinovom zvjezdicama rezervacija se obično čeka nekoliko mjeseci, a obrok stoji nekoliko tisuća kuna. U zadnje vrijeme, pak, jača trend nagrađivane i ukusne hrane koju možete pojesti za smiješne novce.

To najbolje pokazuje Chan Hon Meng, 51 godinu star vlasnik štanda na ulici Smith na broju 335 u Singapuru, koji je dobio Michelinovu zvjezdicu zbog svoje piletine u umaku od soje s rižom ili rezancima.

Ovo sočno jelo prodaje se po cijeni od samo 2 dolara, odnosno otprilike 14 kuna zbog čega je red ispred štanda vrlo dug, a na porciju čeka i po tri sata.

Ovo je mjesto preuzelo titulu "restorana“ s najjeftinijim jelom ovjenčanim Michelinovom zvjezdicom od "Tim Ho Wana" iz Hong Konga poznatog po kineskim dim sum noklicama. Za porciju ovih mekanih "jastučića“ od tijesta, mesa i povrća treba izdvojiti nekoliko desetaka kuna.

Jeftina jela vs. skupi jelovnici

Jeftino se može jesti i u tokijskom restoranu "Nakajima" u podrumu blizu stanice Shinjuku, koje se ponosi svojim sardinama. Za ručak, između 11.30 i 14 sati moguće je odlično pojesti po povoljnim cijenama u ovom japanskom mjestu nagrađenom Michelinovom zvjezdicom, a za najskuplji obrok treba izdvojiti oko 60 kuna.

Za usporedbu, klasični restorani po Europi s jednom Michelinovom zvjezdicom poput engleskog restorana "Ellory" ili talijanske "Osterije Perille" naplaćuju svoje obroke od tristotinjak kuna naviše po osobi.

Za nezaboravno iskustvo objedovanja u popularnim mjestima s 3 Michelinove zvjezdice poput "The Fat Ducka" Hestona Blumenthala ili najboljeg restorana svijeta za 2015. godinu "El Celler de Can Roca" treba izdvojiti nešto više od 2000 kuna po osobi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju