Najjeftiniji način putovanja po Europi definitivno je autobusom. U pogledu udobnosti i lakoće putovanja ništa se ne može mjeriti s europskim željeznicama, ali ako imate mali budžet za putovanje onda možete imati nevjerojatne uštede ako putujete autobusom kroz Europu.

Mislili bi da su autobusi, uz tako niske cijene karata, neudobni i da nemaju nekih sadržaja ali tu bi se mogli grdno prevariti. Mnoge autobusne kompanije koje prometuju po Europi za svoje putnike imaju osiguran WiFi, super udobna sjedala od kojih svako ima utičnicu da si možete napuniti mobitel ili laptop, a neke su otišle tako daleko da svojim putnicima nude besplatni čaj ili kavu tijekom vožnje.

Isto tako treba uzeti u obzir da je putovanje autobusom ekološki prihvatljivije nego da se odlučite na putovanje Europom vlastitim automobilom.

Moram priznati da sam se do nedavno bojao dugih putovanja autobusom. Još su mi uvijek u sjećanju bila ona grozna školska putovanja do Dubrovnika starim autobusima bez klime i s neudobnim sjedalima. No situacija se drastično promijenila. Imao sam prilike autobusom putovati do Amsterdama na doček Nove godine i priznajem da me putovanje autobusom nije razočaralo, čak sam ostao oduševljen – osim činjenicom da stvarno imam preduge noge, ali zato je tu prolaz pa sam se rastegnuo kao hobotnica.

Putovanje je bilo udobno i zabavno. Tijekom vožnje uvijek smo imali besplatan WiFi tako da nismo morali trošiti na roming, a vozač nas je oduševio poznavanje filma i odabirom filmskih klasika. Sve u svemu putovanja autobusom nisu što su nekada bila. Danas se putuje modernim super udobnim vozilima koja vam daju više komfora nego da se vozite vlastitim vozilom, a imate i svog privatnog šofera tako da ne morate brinuti o ničemu osim o tome da siđete na pravoj stanici.

Megabus

Početne cijene ovog prijevoznika znaju biti smiješno jeftine. Ako želite otići iz Londona do Pariza, Bruxellesa ili Amsterdama onda ne tražite ništa više jer svoje mjesto u autobusu možete platiti samo 1 funtu (plus pola funte kao naknada za rezervaciju).

U čemu je kvaka?
Megabus radi na istom principu kao što to rade i jeftine avio kompanije. Imaju redovne akcije i limitiran broj sjedala po cijeni od 1 funtu. Sjedala po toj cijeni dostupna su svakodnevno na svakoj liniji, ali za njih trebate biti dovoljno brzi jer brzo nestanu, a dalje se cijena penje po principu što manje sjedala to viša cijena, osim ako nikako ne mogu prodati zadnjih par sjedala onda drastično smanje cijenu.
Ako se odlučite na putovanje po Velikoj Britaniji ili ako tražite najbolju ponudu kako doći iz Londona do Škotske onda nemojte dalje tražiti.

Eurolines

Ako ste u potrazi za all inclusive autobusnim prijevoznikom kroz Europu onda je ovo kompanija za vas. Eurolines posluje u 21 države gdje povezuje čak 41 destinaciju diljem Europe, i sve to po izrazito niskim cijenama. Ovo je jedan od rijetkih prijevoznika koji nudi mogućnost kupnje mjesečne autobusne karte kojom možete putovati na bilo kojoj liniji ovog prijevoznika.

Cijena mjesečne karte varira između 320 do 465 eura. Čistom matematikom vidljivo je da u mjesec dana možete posjetiti čak 41 europsku destinaciju po prosječnoj cijeni od 2900 kuna. Nema tog vlaka ili aviona koji bi vam omogućio istu kombinaciju.

Flix bus

Flixbusovi zeleni autobusi jedini su autobusi koji prometuju Europom, a u kojima vas nude besplatnim grickalicama i pićima tijekom putovanja. Isto tako jedna su od rijetkih kompanija koje u cijenu karte daju da sa sobom besplatno ponesete čak tri komada prtljage. No ono što je zasigurno najzanimljivije kod ove zelene kompanije je činjenica da putuje u cca 550 gradova u više od 15 europskih država. Flix bus isto tako svako malo organizira akcije na kojima svoje mjesto možete dobiti za samo 1 euro u jednom smjeru. Flix bus je jedan od rijetkih europskih autobusnih prijevoznika koji prometuje i iz Zagreba. Tako se mogu naći jeftine karte iz Zagreba prema Munchenu, Pragu, Torinu, Dresdenu, Grazu i Trstu. Pssst! Od Trsta do Rima ovim prijevoznikom možete jednom tjedno za svega 1 euro.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju