Dvije hrvatske jogine treći put su posjetile jogijski centar svijeta, Mysore u Indiji. Nakon dva jednomjesečna posjeta, treći su odlučili produžiti, pa u Indiji borave puna tri mjeseca. O svojim pustolovinama i potpuno drugačijem načinu života na istoku govore za Punkufer.

"Prilikom našeg prvog posjeta Indiji, prije tri godine, doživjele smo popriličan šok, vidjevši kulturu totalno drugačiju od naše. Putujući autom od Bangalorea do Mysora bilo nam je jako uzbudljivo sudjelovati u kaotičnom indijskom prometu i promatrati život ovdašnjih ljudi, koji se doslovno odvija uz cestu. Ono što smo primijetile prilikom drugog i trećeg dolaska je da se slika Indije mijenja. Razvijaju se u svakom pogledu, tako da i njihovi gradovi i ceste počinju ličiti onima na zapadu.



Međutim ovaj napredak infrastrukture ne iznenađuje s obzirom na to da se Mysore nalazi u pokrajini Karnataki, koja je jedna od najrazvijenijih u Indiji. Područje oko Bangalorea nazivaju čak i "silicijskom dolinom" zbog razvijene IT industrije", opisuje Angelina Tkalčić.

Iako Indiju posjete milijuni turista godišnje, razlog posjete za Angelinu i Ružicu Matagić nije bio istraživanje čari dalekog istoka, već vježbanje. Mysore je svjetsko središte Ashtanga yoge, koju cure već godinama prakticiraju, a vode i Padma yoga centar u Sisku. Ashtanga yoga research institute osnovao je 1948. godine Pattabhi Jois, a od tada se, od dvije malene sobe razvio u veliki centar u kojeg pristiže velik broj studenata iz cijelog svijeta predano učiti i vježbati Ashtanga yogu u tradiciji obitelji Jois.

> Top 10 razloga zašto morate posjetiti Indiju

"Smještaj nam se nalazi u najljepšem kvartu Mysora, Gokulamu, vrlo blizu same yoga shale, svega pet minuta hoda. Smještene smo u apartmanu koji ima svoju kupaonicu, wi fi, klimu i tv. Kuhinja je zajednička , isto tako i velika terasa na krovu zgrade, s koje se pruža pogled na cijeli Mysore.



Zbog velike potražnje smještaja i brojnih studenata joge, puno soba i apartmana se nalazi u privatnim kućama, koje je najbolje pogledati i iznajmiti po dolasku u grad. Cijene privatnog smještaja u proteklih nekoliko godina znatno su se povećale, a kreću se od 1800 2500 kuna za mjesec dana. Ako sobu dijelite s nekime, naravno, smanjujete cijenu. Većina joga studenata izabire Gokulam zbog sigurnosti, sadržaja, blizine shale, a i velike ponude smještaja u samom kvartu", objašnjava Angelina. Ako putujete u te krajeve, Angelina savjetuje na kojim stranicama možete potražiti smještaj; Green Hotel, Varsha Enclave, Good Touch. 

Iako im je glavni razlog odlaska vježbanje, cure imaju dosta vremena i za istraživanje grada.

Što vidjeti?

"Subotom i na dane punog i mladog mjeseca nema vježbanja, pa dobro dođu kao odmor, koji volimo provesti na bazenu ili na nekom zanimljivom izletu. Mysorska palača jedna od najpoznatijih i najposjećenijih znamenitosti, ne samo u Mysoru, nego u cijeloj Indiji. Definitivno je vrijedi posjetiti nedjeljom i na državne praznike između 19:00 i 19:45 kada je obasjana sa sto tisuća lampica. Kamere i fotografiranje nisu dozvoljeni unutar same palače. Cijena ulaznice je 200 rupija za strance (20 kuna).



Chamundi Hill sveto je brdo iznad Mysora, na kojemu se nalazi hram božici Chamundeshwari, s brda se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu. Osim rikšom ili autobusom, na samo brdo možete doći i pješice, penjući se uz stepenice do samoga vrha. Crkva Svete Filomene prekrasna je katedrala izrađena u gotičkom stilu i jedna je od najvećih katoličkih crkvi u cijeloj zemlji.

Zoološki vrt otvoren je od srijede do ponedjeljka od 8 do 17:30 i jedna je od najpopularnijih gradskih atrakcija. Ustanovljen je pod kraljevskim pokroviteljstvom 1892. godine ,što ga čini jednim od najstarijih zooloških vrtova u zemlji. Kraljevski bengalski tigrovi, slonovi, bizoni, nosorozi samo su neke od atrakcija.

Karanji Kere je maleno umjetno jezero unutar samoga grada, okruženo drvećem. Tamo možete vidjeti različite vrste ptica, uključujući pelikane i paunove. Tu je i vidikovac s čijeg se vrha vidi cijelo jezero. Datta Peetham je ašram u Mysoreu poznat po prekrasnim bonsai vrtovima i vrtovima u kojima uzgajaju razne vrste čajeva koje možete i kupiti.

Bandipur nacionalni park ustanovljen je 1974. godine kao rezervat za tigrove i smatra se jednim od najljepših i najuređenijih parkova u Indiji. Sa 100 godišnjom tradicijom Devaraja market je najveća tržnica u Mysoru, tamo se možete upoznati s lokalnim stanovništvom, hranom, začinima, cjenkanjem i dobro se zabaviti", kaže Angelina.

Kako obići grad?

"Mysore je milijunski grad, prevelik za istraživanje pješice, ali zato javni prijevoz nudi vrlo pristupačne cijene. Možete koristiti autobus koji je vrlo povoljan, dogovoriti taxi ili najpopularnije prijevozno sredstvo u Indiji, rikšu. Uobičajeno je i da se s vozačima upustite u cjenkanje. Pravilo je da nikad ne pristanete na prvu cijenu koju kažu, jer uvijek može biti jeftinije. Puno joga studenata iznajmi skuter za vožnju po kvartu i do centra, ali budite spremni na vožnju lijevom stranom, u gužvi, bez pravila i trube, kao jedinog sredstva za snalaženje u prometnom kaosu.

Mysore ima međugradski i gradski javni autobusni prijevoz. Linije kreću s novog kolodvora, koji je smješten u središtu Mysorea i povezan je sa svim dijelovima grada. Ako želite biti dio svakodnevno gradskog života uskočite u jedan od buseva i doživite pravu avanturu i indijski ugođaj", savjetuje Angelina.

Usporedba života u Hrvatskoj i Indiji?

"Naše iskustvo Indije vezano je uz područje Mysora i okolice. Budući da smo i same imale predrasude o tome kako Indija izgleda, iznenadilo nas je koliko je ovo područje razvijeno u zapadnom stilu, grade se autoputi, tvornice, luksuzne zgrade.

I dalje u Indiji postoji problem s čistoćom ulica i ostalih javnih površina, što znači da će te u jednoj ulici vidjeti luksuznu zgradu i kraj nje hrpu smeća. Ali i to se popravlja, a naši indijski prijatelji uvjeravaju nas da će kroz par godina sve biti puno čišće.

Sigurnost je ovdje, bez obzira na predrasude, na visokoj razini. Naravno uvijek morate imati zdravu dozu razuma, što znači da po noći, pogotovo kao žene, ne hodate same i da pazite na to da odjeća odgovara kulturi, što znači da trebaju biti pokrivena ramena i koljena. Zdravstvena zaštita je na visokoj razini, usluga je kvalitetna i jeftina. Neki od naših jogijskih prijatelja ovdje čak obavljaju sistematske preglede i koriste stomatološke usluge.

> 10 nevjerojatnih stvari koje možete pronaći jedino u - Indiji

Što reći na kraju, život u Mysoreu uopće nije tako loš kao što mislimo, ako ništa drugo primjećujemo da su ovdje skoro svi zaposleni", kaže Angelina.

Kakva je hrana?


"Lokalna hrana većinom je bazirana na riži, koja se miješa s različitim začinima, žitaricama, grahoricama, voćem i povrćem. Možda je najpoznatije jelo ovdašnje kuhinje dosa. Ona je najsličnija velikoj tankoj palačinki, priprema se od riže i leće, punjena je s krumpirom, lukom i začinima te se poslužuje sa sambhar umakom, lukom i chatnijem od kokosa.

Idli je vrsta slanog kolača od posebne vrste idli riže, koji se kao i dosa poslužuje sa sambar umakom i chutnyem od kokosa.

Masala puri jelo je koje se sastoji od razlomljenih purija u vrućem masala umaku, napravljenom od zelenog graška, čilija, garam masale, korijandra na vrhu, posuto lukom, rajčicom i mrkvom.

Puri je vrsta beskvasnog tijesta pržnog u dubokom ulja. Bisibele baath, jelo napravljeno od riže i leće s lokalnim začinima, koje se servira vruće, jedno je od najpopularnijih jela u Mysoreu.

Raagi i Akki Rotis slični su tortiljama a rade se od prosa i rižinog brašna.

Restorani koje vrijedi posjetiti su Green Leaf, Sixth main, Tina's Cafe, Rasa Dhatu, Green Hotel, SPR Restoran i Depth and Green koji nude lokalnu indijsku hranu. Kada se zaželite drugačijih „zapadnih“ okusa možete posjetiti pizzeriju Old House ili Depth and Green.

Mjesta na kojima možete naći dobar doručak su Shantosha, Annuki Garden Cafe, Kushi, Di BasCafe.
Ako želite popiti dobru kavu ili cappucchino posjetite jedan od sedam kafića Coffe Day ili Barista kafić. Ako ste ljubitelj sladoleda posjetite Just Gelato koji nudi izvrsne veganske sladolede po talijanskoj recepturi" poručuju Angelina i Ružica.

I za kraj, koji su najbolji suveniri iz Mysorea?

"Budući da je Mysore središte obrade sandalova drva možete naći razne suvenire od sandalovine. Obavezno trebate uzeti mirisne štapiće i sapune od esencijalnog ulja sandala. Ako vas zanimaju suveniri od sandalovine, naša preporuka je da posjetite Cauvery Arts and Crafts Emporium.

Ako ste ljubitelj kave, kao što smo mi, ne propustite uzeti lokalnu kavu koja se proizvodi u obližnjoj pokrajini Coorg.



Niske cijene srebra mame one koji vole nakit, isto tako i obilje razne prirodne kozmetike, čajeva, začina i finih ulja (kokosovo, brahmi, amla ulje). Ako želite ponijeti dašak Indije sa sobom pa odabrati neki tradicionalni odjevni predmet", zaključuju Angelina Tkalčić i Ružica Matagić.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju