Mongolija je kontinentalna država u Aziji, između centralne i istočne Azije, rijetko naseljena zemlja bez izlaza na more, graniči s Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu.

Mongolija je država poznata još od antičkog vremena kada su je zbog svoje surove klime nastanjivala isključivo nomadska plemena stočara. Danas je Mongolija jedna od država koja ima najviše turističkog potencijala, a ako tome pridodamo još jednu turističku atrakciju koja vozi kroz središte ove azijske države, dobivamo jack pot!


Da, dobro ste pomislili. Govorimo o poznatoj Transsibirskoj željeznici koja jednim dobrim djelom putuje kroz ovu državu koja ima tek nešto više od 2 i pol milijuna stanovnika. Mongolija je podijeljena na 21 provinciju i jedan grad. Provincije se dijele dalje na uprave jedinice usporedive s našim županijama (ima ih 329), a one opet na okruge slične našim općinama (ukupno 1.620).

Zanimljivo je to što se narod Mongola proteklih nekoliko stoljeća nije pretežito promijenio. Do sredine prošlog stoljeća njihov svakodnevni život bio je neraskidivo povezan s konjima. Još i danas izvan gradova djeca nauče jahati prije nego što prohodaju. Nakon 1990. godine, ljudi se pokušavaju vratiti svojim korijenima i nomadskom životu. Na žalost, kontinuitet u prijenosu neophodnih znanja za preživljavanje u takvim uvjetima je većim dijelom izgubljen.


Mongolija je svakako jedna država koja ima puno potencijala, jedini problem bi mogao biti nedostupnost jeftinim letovima, tako da ćete ipak za posjet ovoj državi trebati izdvojiti nešto više novaca nego kada biste putovali u neku od popularnijih turističkih država Azije. No, nadamo se da će vas ove fotografije uvjeriti u suprotno, i da ćete se odvažiti na dalek, ali divan put...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju