Blago „La Noche Trieste“

Krajem lipnja 1520. godine Konkvistador Hernan Cortes je naredio svojim ljudima da prikupe što više aztečkog zlata i blaga i ponesu ga na brodove. No, pojavila su se dva problema. Tenochtitlan je ležao nasred jezera i - zlato je teško. Tako je vrlo brzo blago skupa s vojnicuma završilo na dnu jezera, ali ga otamo nikad nitko nije izvadio. Danas je to jezero isušeno, a iznad njega je izgrađen Mexico City.


Blago Lime
1820. godine engleski kapetan William Thompson imao je jednostavan zadatak. Odvesti blago iz Perua i dovesti ga u Meksiko netaknutog. Naravno, karavana nikada nije stigla do cilja. Vjeruje se da je Thompson sakrio ovo blago negdje na otocima Coco, 500 kilometara od obale Costa Rice. Do danas ga nitko nije pronašao, a procjena je da vrijedi oko 269 milijuna dolara.

Blago vojnika Johna Singletona

Za vrijeme građanskog rata u SAD-u jedan vojnik organizirao je pljačku glavnog generala južnjačke vojske koji je u svojoj kući čuvao neprocjenjivo blago. Okupio je trupu od 42 vojnika, usred noći upao u generalovu kuću i opljačkao ga. Nakon pljačke general je učinio sve kako bi uhvatio lopova - no, nije uspio. Singleton je blago zakopao i pobjegao u nepoznatom pravcu. Do danas nitko ne zna ni približna lokacija gdje bi blago moglo biti.

Izgubljeni teret gospe od Atocha
Dok je jedan dio ovog blaga pronađen, drugi još uvijek leži negdje dobro sakriven. 6. listopada 1622. španjolski brod „La nuestra Senora de Atocha“ našao se usred nevremena u blizini Floride na putu u Španjolsku. Zbog nevremena brod se nasukao i potonuo zajedno s posadom i blagom. Dio tog blaga je pronađen 1985. godine, no prema brodskom dnevniku - nedostaje ga još jako puno.


Blago na dnu jezera Guatavita
Kada zlato završi na dnu jezera, većinom se to smatra nesrećom. No, jedno pleme u Kolumbiji stavilo je na svog svećenika svo zlato koje su imali, i bacili ga u jezero kao žrtvu jezerskom bogu. Nekoliko puta se pokušalo isušiti jezero u potrazi za zlatom, ali uzalud.


Blago koje su ukrali nacisti
Kad se tijek II. svjetskog rata okrenuo protiv njih, mnogi nacisti skrivali su, odbacivali ili uništavali umjetnine i blago koje su opljačkali. Tako su mnogi od njih bacali vrijednosti u jezero Toplitz u Austriji. Današnje austrijske vlasti ne dozvoljavaju nikome da istraži dno ovog jezera, tako da o tome kruže brojne priče...

Izgubljeno konfederacijsko blago
Za vrijeme Građanskog rata u SAD-u, baš u vrijeme kada su se južnjačke snage planirale predati i završiti rat, konfederacijska vlada morala je smisliti način kako se riješiti zlata i blaga koje im je ostalo nakon pljački. Postoje priče kako su se pumpale banke, no postoji i jedna kako je dobar dio zlata zakopan u blizini Washingtona. Tada je vrijedio 140.000 dolara, danas se ta vrijednost broji u milijunima. Ne, ne zna se lokacija...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju