Dok neki tek počinju s berbom grožđa, drugi su već obrali trsove i grožđe pretvorili u mošt te se okrenuli iščekivanju najdražeg vinarskog dana u godini. Martinje, narodni običaj kojim puk slavi pretvorbu mošta u vino, odnosno njegovu 'punoljetnost', slavi se 11. studenog.

Rođen u Mađarskoj, u obitelji rimskog časnika, Sv. Martin kroz život je stekao titulu zaštitnika vinara i vinogradara. Iako su njegovi roditelji kršćanstvo smatrali sektom, to ga nije spriječilo da ga prihvati i postane najvećim francuskim biskupom. Miljenik sela i seljaka uvijek je pomagao bespomoćnima, dok s druge strane nije bio omiljen kod imućnijih, koje je često kritizirao. Svojom dobrotom stekao je mnoge poklonike te su ga za svog zaštitnika uzeli vojnici, konjanici, gostioničari, liječeni alkoholičari, hotelijeri, uzgajivači konja, švicarska papinska garda i Francuska Republika.

Martinje se slavi 11. studenog, na dan kada je obožavani biskup pokopan 397. godine. Narodno vjerovanje govori da se taj dan označava kao kraj jeseni i početak zime, jer su time svi radovi u polju završeni. Hrvatska je prihvatila običaj slavljenja Martinja, prvenstveno kontinentalni dio zemlje. Zagorje i Međimurje posebnu važnost pridaju tom slavlju, kada se pripremaju posebne ceremonije krštenja mošta. Tom prilikom u podrumima se okupljaju prijatelji i rodbina kako bi, uz biskupa i kumove, proslavili pretvorbu mošta u vino. A kamo na Martinje? Evo nekoliko primamljivih ponuda.

Stubičke toplice

Najluđi trodnevni vikend u godini Stubičke Toplice željno iščekuju i za njega su pripremile jedinstvenu ponudu. U hotelu Matija Gubec sudjelujte u ceremoniji krštenja mošta uz domaću zagorsku glazbu i zabavu do ranih jutarnjih sati. Dva noćenja na bazi polupansiona za dvije osobe, uz korištenje unutarnjeg i vanjskog bazena, obogatit će bogati martinski meni koji uključuje domaća zagorska jela. Neizostavna pečena patka, kuhani buncek i dinstano zelje te mlinci samo su maleni dio iz bogate gastronomske ponude koja je uključena u ovaj paket. Nakon što proslavite Martinje, iskoristite njihov Svijet masaža i dodatno se opustite uz bogat izbor različitih masaža.

Đurđevac

U Đurđevcu, točnije u hotelu Picok, ovog Martinja sprema se velika fešta. Ceremoniju krštenja predvodit će biskup, a kako to biva običaj, sve će prštat od smijeha i dobre zabave. Za dobar ugođaj pobrinut će se kum mošta koji će najaviti biskupa, ali i voditi cjelokupni ceremonijal. Uz zabavu, priprema se i izvrsna gozba lokalnih specijaliteta. Kao što to običaji nalažu, posluživat će se guske, purice i patke s mlincima, krvavice i kobasice. Svim gostima nepce će zasladiti veliki izbor domaćih kolača. Nakon burno provedene noći, opuštanje se nastavlja uz masažu leđa s mirisnim uljem vineyard. Kao što to običaji nalažu nakon svakog opuštanja, red je za zabavu pa tako možete odabrati izlet u jednu od vinogradarskih kleti gdje ćete imati prilike uživati u degustaciji vina, razgledavanju vinograda i kurije Barnagor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju