Mažuran (Origanum majorana) je začinska biljka koja raste na području Sredozemlja, Srednje i Istočne Europe, a potječe iz iste porodice kao i oregano.
Karakterizira ga jak gorkasti okus i ugodne limunaste aroma, pa se izvrsno sljubljuje s jelima od krumpira, mahunastim povrćem i kobasicama, a može ga se staviti i u juhe te umake.
Dakako, nezaobilazn je dio začinskog bilja koji se stavlja na gastronomske pizze, a Grci ga rado sparuju s jelima od janjetine. Riječ je o iznimno ljekovitoj biljci, koja rješava brojne probleme.
Otkrijte koje sve tajne moći skriva mažuran, i zašto biste ga, u umjerenim količinama, trebali uvrstiti na svoj jelovnik.
1. Listići čaja od mažurana otvaraju apetit i ublažavaju želučane grčeve.
2. Mažuran sadrži i flavonoide koji opuštaju, pa se preporučuju za borbu protiv nesanice, glavobolja i migrena.
3. Flavonoidi u mažuranu pospješuju cirkulaciju, te nakupljanje lošeg kolesterola na stjenkama krvnih žila, čime postaju snažno ‘oružje’ u borbi sa srčanim i kardiovaskularnim bolestima.
4. Čaj od mažurana pospješuju znojenje, te izbacivanje nakupljenih otrova iz organizma, zbog čega se smatraju i detoksikacijskim saveznikom.
5. Mažuran ima antiseptička i antibakterijska svojstva, pa se ovo začinsko bilje može nalaziti u brojnim pripravcima koji na prirodan način smanjuju upale u organizmu.
Osobito je koristan u borbi s upalama debelog crijeva, urinarnog trakta te probavnog sustava.
Savjet plus:
Eterično ulje mažurana u aromaterapiji se koristi za ublažavanje upale sinusa, glavobolja, simptoma astme i bronhitisa. Masaža ovim uljem doprinosi i opuštanju bolova u mišićima.
Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE