"Kutjevačko Martinje" tradicionalna je dvodnevna turistička manifestacija u povodu proslave blagdana sv. Martina, koja okuplja velik broj posjetitelja. Kutjevo je postalo tradicionalno okupljalište planinara i izletnika, a za Martinje ga posjeti oko 3000 planinara iz cijele Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Uz obilazak planinarskih staza, posjetitelji mogu uživati u obredu krštenja mošta i zabavnom programu na jedinstvenom Trgu graševine uz degustaciju najboljih kutjevačkih vina i bogatu gastronomsku ponudu.Grad Kutjevo i ove je godine pokrovitelj manifestacije koju organizira u suradnji s Udrugom vinara i vinogradara "Kutjevački vinari", Hrvatskim planinarskim društvom "Vidim" i gradskom Turističkom zajednicom. Manifestacija se održava u Kutjevu 12. i 13. studenog 2016. Program Martinja traje dva dana i pun je raznih događanja u kojima mogu uživati gosti, ljubitelji vrhunskog vina, planinari, zaljubljenici u tradicionalne manifestacije, gurmani i obitelji sa djecom, jer zabave, ponude i kutjevačkih posebnosti neće nedostajati.

Planinari i izletnici u subotu dopodne moći će uživati u šetnji planinarskom stazom uz vodstvo članova HPD-a Vidim, a u nedjelju ih očekuju tri različite staze. Martinjske fešte počinju Fišijadom u organizaciji caffe bara Otok u subotu u podne. Nakon Fišijade i proglašenja pobjednika nastavlja se fešta u ugostiteljskim objektima Otok, Puls i Ceco uz glazbene sastave i bogatu ponudu slavonskih specijaliteta.U nedjelju ujutro nastavlja se s planinarskim izletima, a nakon mise u 11 sati, u crkvi rođenja Blažene Djevice Marije, okupljanje je na Trgu graševine u 13:30 uz nastup tamburaških sastava Poljadija, Bećaruše, Sanjari i Paori. Svečana povorka s konjanicima, kolima, predstavnicima vinara i brojnih udruga s područja grada kreće prema crkvi u 13:30. U 15 sati počinje drugi dio programa na Trgu graševine; Martinjski obred i glazbeni program u kojem će nastupiti Krunoslav Kićo Slabinac, Garavuše i Libreto.

Na Trgu graševine, uz vrhunska vina kutjevačkog vinogorja, gosti će moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi domaćih slavonskih jela, od čobanca, graha, pečenke, fiša, filane paprike, sarme, svinjske koljenice, roštilja, voletine s ražnja pa do domaćih slavonskih kolača.

U subotu i nedjelju su Dani otvorenih podruma u podrumima kutjevačkih vinara od 10 do 16 sati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju