Kuća gangstera, Arkhangelsk, Rusija
Za ovu nepotpunu strukturu vjeruje se da je najviša drvena kuća na svijetu, visine od 144 metara, odnosno oko pola visine Big Bena u Londonu. Kuća je dobila svoje ime zbog činjenice da je njezin vlasnik, Nikolaj Sutyagin, bio u zatvoru tri puta. Nakon odsluživanja treće zatvorske kazne, Sutyagin više nije imao novca za nastavak gradnje, ali je ipak nastavio živjeti u njoj.

Kuća slobodnog duha, Britanska Kulumbija, Kanada
Te kuglaste drvene kućice svoje ime duguju činjenici da mogu biti obješene na drvo, litice, most ili bilo koju čvrstu površinu. Sidro pri vrhu zamjenjuje konvencionalni temelj. U kuće se ulazi po spiralnim stubištem ili preko visećeg mosta. Struktura može biti usidrena na vrhu i dnu za dodatnu stabilnost, ili može ostati visjeti na sajli uz blagi povjetarac.


Naopaka kuća, Syzmbark, Poljska
Fraza "pomutnja" poprima potpuno novo značenje kada se povezuje s „naopakom“ kućom. Arhitekt je imao namjeru da potakne raspravu u zaostaloj komunističkoj ostavštini i prošlosti, a nestabilna i naopaka struktura nestabilna je samo izvana.

Kaktus kuća, Rotterdam, Nizozemska
Kaktus kuća u Rotterdamu dobila je svoj naziv zbog svog neobičnog oblika, a ne zbog prisutnosti nebrojenog broja sukulentnih biljaka. Nepravilanoblik osmišljen je kako bi svaka soba dobila što više prirodne sunčeve svjetlosti.

Plutajući dvorac, Ukrajina
Sa svojom jednostavnom konstrukcijom čini se kako je plutajući dvorac u stalnoj opasnosti od naginjanja ili potpunog potonuća. Njegova struktura izgrađena je od skladišta za mineralna gnojiva.

Gljivolika kuća, Cincinnati, Ohio
Iako se na prvi pogled može činiti da je slučajno ispala da izgleda kao gljiva, ali njen arhitekt Terry Brown točno je znao što radi. A i šokirao je tržište kada je stavio početnu cijenu od 400.000 US dolara.


Kocka, Rotterdam, Nizozemska
Ove kocke u obliku kuća u Rotterdamu nagnute su pod kutom od 45 stupnjeva i to dako da tri strane gledaju prema tlu, a tri prema nebu. Kuće se sastoje od tri kata. Na prvom katu se nalaze kuhinja i dnevni boravak, u sredini su spavaće sobe, a na vrhu terasa i zimski vrt.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju