Već 2021. godine trebala bi biti gotova Kuća Špilje, jedinstven i izuzetno atraktivan projekt Javne ustanove Baraćeve špilje, koja je u ponedjeljak potpisala ugovor kojim im se iz Europskog kohezijskog fonda dodijeljuje gotovo 20 milijuna kuna za posjetiteljski centar "Kuća Špilje". Radi se o jednoj od većih investicija u turizmu na području Karlovačke županije te velikoj vijesti za cijeli plitvički kraj.

Kako će izgledati Kuća Špilje?
Glavna atrakcijska i prihvatna točka projekta jest centar za posjetitelje koji sadrži prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 metara četvornih.

Cilj je ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta, omogućiti obilaske i posjetiteljima s posebnim potrebama te stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti.

Sve će pratiti suvremena tehnologija za kreiranje doživljaja i interpretaciju prirodne i kulturne baštine, što je velik korak pri dočaravanju doživljaja u suvremenom dobu. Uz to, ovaj projekt gradnje Kuće špilje poticat će i interes za kulturu i prirodu kod lokalnog stanovništva, te razvijati svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode. Unutrašnjost Kuće Špilje Unutrašnjost Kuće Špilje (Foto: PR)
"Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima velika je odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.

Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine," izjavila je ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

Ukopana ispod zemlje kao autentično predstavljanje prirode
Objekt je projektiran tako da svojim propozicijama odgovara lokalitetu koji predstavlja, te je zbog tog razloga ukopan ispod zemlje. U objektu se tematski i interpretacijski razlikuju se dvije veće cjeline – opće biološko – geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta te svojevrsni showroom.

Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje centra, sve to ima priliku iskusiti u nizu multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata.

Partner je na projektu Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, a zajednički su ciljevi razviti zajedničke programe i sadržaje zbog boljeg upravljanja i disperzije posjetitelja te direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na destinaciji.

Za početni idejni projekt interpretacije zaslužna je tvrtka Muze d.o.o. iz Zagreba, atraktivna arhitektura je tvrtke Stopostopriodno iz Zagreba, idejni projekt postava i opremanje centra izradila je tvrtka Kultura d.o.o. iz Bjelovara, a projektnu aplikaciju pripremili su konzultanti tvrtke Kocka d.o.o iz Šibenika. Kuća Špilje trebala bi biti izgrađena do 2021. godine Kuća Špilje trebala bi biti izgrađena do 2021. godine (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju