Zagrebačko kino Europa u jesensku sezonu ulazi s novim programom koji će zaljubljenike u sedmu umjetnost oduševljavati iz mjeseca u mjesec. ’Kinolektira’ će, na velikom platnu kultnog kina u Varšavskoj 3, predstavljati svevremenska ostvarenja iz antologije filmske umjetnosti, filmove koje ste pogledali prije mnogo godina ili čak desetljeća, neke koji su vas pratili kroz život i kojima se uvijek nanovo vraćate, a možda i neke koje još niste vidjeli (a to vam je neugodno priznati). Kako god bilo, gledanje filmskih klasika u kinu uvijek je neprocjenjivo iskustvo, pa svakako računajte da ćete to u kinu Europa imati priliku ostvariti uz ‘Kinolektiru’.

Zagrebačka će publika u prvom naslovu moći uživati u subotu, 17. rujna u 20:30 sati, kada će 'Kinolektira' predstaviti ’Taksista’ (‘Taxi Driver’) Martina Scorseseja iz 1976. Četiri desetljeća nakon nastanka, film ovjenčan canneskom Zlatnom palmom i nominiran za Oscara u četiri kategorije dobio je svoju restauriranu verziju, pa će i domaća publika ’Taksistove’ antologijske scene gledati u digitaliziranoj i obnovljenoj varijanti.
Neprikosnoveni klasik i jedan od nezaobilaznih filmova s čvrstim mjestom u gotovo svakoj filmskoj antologiji, ’Taksist’ je jedno od remek-djela 1970-ih koje, kroz originalnu te istovremeno zastrašujuću i dirljivu priču, vješto dočarava osjećaj otuđenosti u ondašnjem periodu nakon traumatičnog Vijetnamskog rata. Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao tinejdžerka uličarka Iris ostvarili su u ovom filmu svoje ponajbolje uloge, a redatelju Martinu Scorsesiju ’Taksist’ je omogućio ulazak u plejadu redateljskih velikana. ’Taksist’ je zaslužan i za možda najpoznatiju (i najcitiraniju) filmsku scenu u povijesti kinematografije: onu u kojoj de Niro uperi revolver u ogledalo izgovarajući nezaboravnu rečenicu: 'Meni govoriš?', kao i za brojne prizore surove njujorške svakodnevice.

Ulaznice za projekciju ‘Taksista’ mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupi ulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju