Zašto se ne napušta? Jednostavno, ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu…

Kinesko selo Huaxi, smješteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv "Selo bogataša". Neboder na 72 kata, helikopteri na nebu, tematski park i luksuznih vila na bacanje, neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji.

Svaki stanovnik ima deblji bankovni račun i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

No postoji i kvaka. Ako selo napustite i odlučite se preseliti negdje drugdje, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno, vilu, pa zbog tog pravila gotovo nitko ne napušta zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u tjednu pa se postavlja pitanje gdje uopće mogu potrošiti sav taj novac? Očito samo u Huaxiju.

Prije 30-ak godina ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od 600-tinjak stanovnika. No tad se ukazao visoki partijski dužnosnik Wu Renbao i donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.Mediji su se za Huaxi zainteresirali 2004., kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u prosjeku zaradi gotovo 18 tisuća dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantan neboder na 72. kata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 milijuna dolara. Visina je nebodera 328 metara, čime je, usporedbe radi, za 4 metra viši od Eiffelova tornja.

Jasno, selo ima i prijevozno poduzeće. Ali ono, kako biste očekivali, ne prometuje kopnom, već nebom. Naime, za prijevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ovdje ne mogu stupiti nogom prije odobrenja lokalnih vlasti.

Također, klubovi i barovi ne postoje pa se na kraju postavlja pitanje kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu. 

Kako selo izgleda, pogledajte u kratkom videu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju