Kruh se u Gruziji poslužuje uz gotovo svaki obrok, a vrlo popularan je tradicionalni puri u obliku lađica, shotis puri. Osim što je poseban po svom obliku, ovaj kruh poseban je i po načinu spravljanja.

Pećnica za puri ima oblik bunara, a tradicionalno se gradi od gline te "radi" na drva. U novije vrijeme modernizirao se proces, ali i peći, pa se koristi plin, a pećnice se iznutra izoliraju ciglama, dok su izvana napravljene od specijalnog kvarca i gline.

A proces izrade kruha kreće rano ujutro loženjem drva na dnu pećnice. Da bi se dostigla potrebna temperatura, potrebno je i sat i pol. Pekar umijesi kruh i ostavlja tijesto da se diže čak i do sat i pol. Nakon toga reže ga u dijelove, od kojih svaki mora imati 600 grama.

Potom ih razvalja u lađice i ostavlja da se još malo dižu. Zatim uz pomoć kalupa razvuče tijesto. Potom uz pomoć tog kalupa pekar stavlja puri u vrlo vruću pećnicu i lijepi ga na s unutarnje strane. Kruh mora čvrsto zalijepiti uz zid pećnice, inače će otpasti.

Puri se peče vrlo kratko, nekih 7,8 minuta, a potrebna je vještina da se odlijepi sa zida, za što se koristi poseban alat. U videu pogledajte kako to izgleda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju