Bohinj je čarobna dolina u slovenskoj regiji Gorenjskoj, koja krije plavi ukras Nacionalnog parka Triglav – Bohinjsko jezero. Kotlina u kojoj se nalazi nastala je prije približno 10.000 godina pod utjecajem ledenjaka, a planine koje ga okružuju savršen su materijal za divljenje, opuštanje tijela i uma, ali i avanturističko istraživanje. Put na Bohinj možete isplanirati kao jednodnevni izlet, a odlična je i vikend-destinacija.


Kako doći do Bohinja?


Od Zagreba do Bohinja čeka vas 220 km, iako ćete vjerojatno najprije putovati do Bleda, pa zatim u Bohinj. Budući da do Bleda ima 200 km, razliku između Bleda i Bohinja možete prijeći za 20-ak minuta, a nećete požaliti ni ako se, npr. u proljeće, zaputite biciklom. Priroda koja vas putem prati, a koja se sastoji od netaknutih planina i rijeke Save Bohinjke, oduzima dah.


Aktivni razgled Bohinja


Bohinj je idealan za ljubitelje prirode, šetnji, planinarenja, a možete voziti i bicikl, kanu ili kajak te zimi skijati na Voglu. O tome odlučite sami, a mi vam preporučujemo sljedeće aktivnosti.

Bohinj - 7 Bohinj - 7 (Foto: Getty Images)


1. Popnite se do slapa Savice


Vozite li uz jezero prema zapadu, doći ćete do mjesta Ukanc, gdje možete ostaviti auto i tada vas čeka još 4 km do slapa Savice visokog 78 metara. Preporučujemo vam da tih 4 km nastavite autom i parkirate kod Planinarskog doma i restorana Savica. Tamo se pripremite na 500-tinjak uređenih stepenica do skrivenog bisera triglavskog diva. U ljetnoj sezoni platit ćete ulaznicu 3 eura, a zimi je zbog vremenskih uvjeta put do slapa službeno zatvoren. Vi se ipak možete popeti na vlastitu odgovornost, a ako se upustite u tu avanturu, svakako preporučujemo da skliskim i najčešće snježnim stepenicama prilagodite obuću i odjeću te posebno pripazite.


2. Posjetite Vogel


Vogel je jedno od najpoznatijih slovenskih skijališta do kojeg možete stići žičarom iz Bohinja samo kako biste uživali u pogledu na cijelo jezero. Do žičare ćete stići u spomenutom mjestu Ukanc – na križanju skrenite lijevo, umjesto da ravno produžite do Planinarskog doma Savica. Na kiosku kupite povratnu kartu koja iznosi 15 eura i pogledajte raspored vožnje. Vožnja traje 7 minuta i odlična je prilika da razgledate dio Nacionalnog parka Triglav iz različitih perspektiva. Budući da vas vozi iznad planinskih šuma, možda ćete, kao i mi, ugledati kozoroge kako brste ono što im godišnje doba dozvoljava. Kozorozi su inače životinje koje žive u alpskim područjima, a u Sloveniji su zakonom zaštićeni.


3. Turističkim brodom razgledajte jezero


Želite li na miru razgledati sve ljepote i perspektive Bohinjskog jezera, za 9 eura (odrasla osoba) otisnite se turističkim brodom po jezeru, a vodič će vam ispričati zanimljive činjenice o Bohinju, Bohinjskom jezeru i Nacionalnom parku Triglav.

Izlet na Bohinj možete planirati kao jednodnevni izlet, no mi vam preporučujemo da cjelokupni posjeti Gorenjskoj isplanirate za vikend, to jest barem dva dana.

Tajna s dna jezera: Jedini slovenski otok još uvijek čuva uspomenu na tužnu legendu Bled Bled Bled +3 Bled
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju