Što je tele mlađe, to je prsna žlijezda veća i ukusnija za konzumaciju. S godinama, ova se žlijezda smanjuje, očvršćuje i gubi svoju gastronomsku privlačnost.
Ovo je samo jedan od razloga zbog čega je dobar komad brizle jednako teško pronaći, kao i zlato. Ako vam se ipak ukaže sreća, pripremite je na sljedeći način. Evo razloga zašto su brizle tako rijetke na naše tržištu.
Sastojci za pohane brizle:
Svježe brizle
2 jaja
malo brašna
mrvice za pohanje
biljno ulje
Brizle
(Foto: Stockfood)
Priprema pohanih brizli:
1. Teleće iznutrice očistiti od opni i žilica što je najbolje moguće.
2. U vrućoj vodi nakratko blanširati da omekšaju.
3. Blanširane brizle narezati na kriške, otprilike oko 1 centimetara debljine. Posušiti ih papirnatim ručnikom.
4. Brizle uvaljajte u brašno, u razmućena jaja, pa u mrvice. Ovako panirane brzile ispecite u dubokom ulju nekoliko minuta, dok izvane ne postane hrskave, a iznutra mekane i sočne. Ovdje otkrijte kako napraviti kraljicu svih umaka, koja će se odlično sljubiti s pohanim brizlama.
Po vrlo sličnom principu priprema se pohani mozak.
5. Poslužite uz zelenu salatu i tartar umak. Dobar tek!
Savjet plus: Ako imate gadljive ukućane, ne otkrivajte što ste im pripremili sve dok obrok nije pojeden do kraja.