Glavni grad Norveške, Oslo, uskoro će se pridružiti gradovima koji su zabranili vožnju automobilima u centru.Vlasti će uskoro ukloniti preostalih 700 parkirnih mjesta u Oslu, s namjerom da ovaj dio grada postane zona bez automobila i kako bi podržali ekološki prihvatljive projekte.

Grad do 2020. planira prepoloviti zagađenje promoviranjem načina transporta koji ne šteti, a do toga bi se trebalo doći popravljanjem biciklističke i infrastrukture javnog prijevoza.

Plan za uklanjanje automobila iz središta grada postoji još od 2015. godine, ali su protiv njega jasno i glasno ustajali neki vlasnici dućana i žitelji tog dijela grada. Kako prenose norveški mediji, vlasnici dućana bili su zabrinuti za mogući pad prometa, sad kad centar nije dostupan automobilima, no ipak, prolazak nekih automobila omogućiti će se pod posebnim uvjetima.

U svakom slučaju, ukoliko ste u Oslu turist, preporučamo korištenje javnog prijevoza, jer nekoliko ulica kojima auti imaju pristup samo su za – lokalce. Javni prijevoz ovdje nije jeftin, pa tako karta za jedno putovanje košta 5 eura, no ukoliko kupite dnevnu kartu platit ćete 10, a tjednu – 25 eura.

Ovime Oslo postaje samo još jedan od gradova u nizu koji pokušavaju smanjiti ili izbaciti promet iz centra grada. Nedavno je isto napravio Pariz ograničivši promet u blizini Seine, kao i Madrid u centru grada.

Omiljeno mjesto Sarajlija: Originalni kafić s WC-om kakav niste nikad vidjeli Zlatna ribica Zlatna ribica - 17 Zlatna ribica - 16 +13 Zlatna ribica - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju