Umjetnik Jason deCaires Taylor, o čijim smo veličanstvenim podvodnim skulpturama već pisali, stvorio je novo djelo, također vezano uz očuvanje okoliša. Skulpturu Plasticide stvorio je u suradnji s Greenpeaceom i postavio ju je ispred londonskog Nacionalnog kazališta, gdje će ostati iduća dva tjedna.



Plasticide je težak 2,5 tone, a sastoji se od skulptura ljudi u izvornoj veličini. Kao model poslužila je i njegova kćer.

"Zbog svog rada imao sam priliku vlastitim očima vidjeti utjecaj plastike na naše obale i mora. Nakupljanje materijala koje je izradio čovjek širi se nevjerojatnom brzinom i uništava okoliš. Skulpturom Plasticide želim osvijestiti ljude da oceani više ne mogu probaviti nimalo plastike", objasnio je umjetnik.



I Greenpeace je izuzetno zadovoljan suradnjom s obzirom na to da skulptura odražava surovu stvarnost. Bačena plastika ne nestaje, već završava u našem okolišu, najčešće oceanu, a mnoge ptice sada imaju plastiku u svom probavnom sistemu.

> Mistične skulpture: Kipovi u moru koji oduševljavaju turiste

Jason se proslavio svojim djelima The Rising Tide, postavljenu u Temzi kraj zgrade parlamenta u Londonu te Museo Atlantico, podvodni muzej na obali Lanzarota u Španjolskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju