Kakav bi to osjećaj bio kada biste od Eiffelovog tornja do sidnejske opere mogli doći u svega nekoliko koraka, uživati u njihovim ljepotama i krenuti prema Kipu slobode. Sama pomisao na to da svijet možemo obići u nekoliko koraka, a da ne moramo satima sjediti u avionu ili presjedati s jednog vlaka na drugi, budi osjećaj moći, ali i znatiželje.

E, da samo netko konačno izmisli teleportaciju, to bi bio pun pogodak. Ali, sve dok ne postoji tepeportacija, možemo uživati u minijaturama glavnih svjetskih atrakcija. Minimundus u Klagenfurtu, pravo je mjesto za sve one koji žele u nekoliko koraka obići svijet.

Prema legendi, Klagenfurt ili 'zmajev grad', nastao je na mjestu gdje je ubijen zmaj Lindwurm. Ovo je bio jedan od onih zmajeva koji nije volio ljude te je bio posebno okrutan prema svima oko sebe. Najviše svoje zlobe iskaljivao je upravo na ljude koji su živjeli u okolnim mjestima. Sve do jednog dana, kada lokalni vojvoda nije izgradio kulu i pozvao vitezove da mu pomognu u borbi protiv okrutnog zmaja.

No, istinita strana priče ide ovako. Klagenfurt je nastao na izrazito močvarnom mjestu, a jedna od močvara bila je povod za stvaranje legende. S dna te močvare izlazili su mjehurići plina te su mještani smatrali da na njenom dnu živi strašni zmaj kojega se ne smije probuditi. Podsjetnik na zmaja još stoji na grbu grada, a na njegov poraz podsjeća spomenik u centru.  

No, nije to jedina legenda koja se veže za ovaj grad. Druga legenda govori o nastanku jezera Worthersee. Prema toj legendi ovdje se nekada nalazio izrazito bogat grad, čije je stanovništvo bilo poznato po razuzdanim zabavama i razvratnom životu. Prilikom jedne takve razvratne zabave, dan prije Uskrsa, grad je posjetio maleni čovječuljak Mandl noseći bačvu. On je stanovnike upozorio da se raziđu i upristoje, kako bi izbjegli kaznu koja im se sprema ako nastave s takvim načinom života. Mještani naravno nisu slušali Mandla te je grad poharala velika oluja nakon koje je nastalo jezero. Kao i zmaj, i Mandl je dobio svoj spomenik u središtu grada.

To su tek dvije atrakcije iz ovog prelijepog austrijskog grada u Koruškoj. Ona najveća atrakcija, i pravi mamac za posjetitelje, zapravo je Minimundus, odnosno svijet u malom. Ovaj zabavni park nudi mnoštvo minijatura poznatih svjetskih građevina kao što su Eiffelov toranj, Taj Mahal, Kosi toranj u Pisi, Haia Sofia i mnoge druge. Čak 170 minijatura slavnih građevina svakodnevno privlači mnoštvo posjetitelja koji uživaju u 'šetnji svijetom', istodobno promatrajući ljepote velebnih građevina.

 

A photo posted by Vera Szalai (@veraszalai) on


Najveći model neke građevine ovdje je Bazilika Sv. Petra iz Rima, a najviši je CN toranj iz Toronta. Posebnu pozornost posjetitelja uzima replika Space Shuttla, koja svakog sata demonstrira start uz dim i vatru dižući se u zrak 3 metara iznad zemlje. Brojka od 150 replika nije finalna brojka jer se uprava parka trudi da svake godine izabere novu građevinu čiju će repliku izraditi.

Zbog svoje relativne blizine do Klagenfurta se može doći automobilom ili autobusom. Postoji mnoštvo agencija koje u svoje programe imaju uključene jednodnevne izlete do Klagenfurta. Tako možete bezbrižno uživati u razgledavanju i šetnji kroz svijet bez da se morate brinuti o tome kako i tko će voziti natrag kući. Ipak, šetnja svijetom može biti jako naporna, posebicekada obiđete 150 različitih atrakcija raštrkanih širom planete.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju