Katarina, otkud vi u Španjolskoj?

U Španjolsku sam se preselila iz Budimpešte kako bih mogla živjeti s dečkom koji tu igra košarku. Kako ne bismo morali biti u vezi na daljinu odlučila sam prilagoditi svoju karijeru našem načinu života, a on je poprilično nomadski. Sada radim iz ureda u Barceloni u stanu u kojem živimo.

U Barcelonu sam doselila za stalno u rujnu prošle godine. Zadnje dvije godine sam dolazila jednom mjesečno na po tjedan dana jer mi je multinacionalna kompanija za koju sam tada radila dopuštala da pet radnih dana u mjesecu radim od doma. Proteklih pet godina sam radila u kompaniji Procter & Gamble u Zagrebu i Budimpešti a prije toga u modnoj industriji u kompanijama Ralph Lauren, Abercrombie & Fitch i Showroom Seven u New Yorku. Odmah po završetku srednje škole sam otišla na studij u Ameriku gdje sam diplomirala na Towson Universityu, a potom preselila u Connecticut pa u New York kako bih radila u modnoj industriji.


Čime se bavite?
Suvlasnica sam online modnog butika putem kojega prodajemo kolekcije nezavisnih internacionalnih modnih dizajnera Trendcy.com kojega smo poslovna partnerica Angela Peng iz San Francisca i ja lansirale službeno u veljači 2013., kada smo skupile početni kapital preko ‘angel investors’. Uz puno radno vrijeme vezano za Trendcy.com pišem modni blog LaKatWalk.com još od travnja 2008, uz to pišem poslovne članke za Reuters preko kompanije koja se zove Alpha Deal Group. Stekla sam veliko iskustvo radeći u multinacionalnim kompanijama u Hrvatskoj i inozemstvu i upoznala predivne ljude od kojih sam puno naučila pa tako i smogla hrabrosti lansirati vlastiti business. Uvijek mi je želja bila vratiti se potpuno u modnu industriju i lansirati svoj business sa fleksibilnim radnim vremenom gdje neću morati sjediti u uredu 8-12 sati dnevno.

>>>Intervju: Život na kruzeru u morima oko Australije

Namjeravate li se jednog dana vratiti?
Hrvatska je moja zemlja i Zagreb je moj grad koji volim kao što voliš baku i dedu koje posjetiš jednom godišnje u njihovom selu, ali opet se vratiš natrag doma gdje ti je kvaliteta života bolja, gdje je onaj koga voliš i gdje si najsretniji. Hrvatska mi je postala malo tijesna, prva tri mjeseca nakon što sam se vratila iz New Yorka sam zapravo uvidjela koliko je mala, zatvorena i tijesna, koliko što se tiče životnih i poslovnih prilika, toliko i u mentalitetu.

Gdje ste odrasli, i kako to da ste krenuli u bijeli svijet?
Odrasla sam u Španskom u Zagrebu, a u Ameriku sam krenula odmah po završetku srednje škole budući da sam zaradila punu sportsku stipendiju. Nakon završetka fakulteta karijera je dalje diktirala moje selidbe. Do sada sam živjela u nekoliko država i raznim gradovima ali Barcelona mi se poslije New Yorka najviše svidjela. Ako nas put ne odvede negdje drugdje, nadam se da ćemo tu ostati još koju godinu, ili se u Barcelonu vratiti živjeti ponovno za par godina. Svoj posao mogu raditi i razvijati sa svakog mjesta na svijetu, pa sam poprilično fleksibilna što mi olakšava i privatni život. Budući da radim posao u kojemu uživam gotovo da i ne osjećam potrebu ići na godišnji odmor.

>>>Instruktorica joge u Škotskoj

Otkud ljubav prema modi?
Kažu da sam od malena bila dosta kreativna i voljela sam se sređivati, presvlačiti i promatrati lijepe odjevne kombinacije. Kroz školovanje sam shvatila da me više zanima poslovna strana mode, marketing, PR i prodaja.

Koji su vam uzori, ima li mode u Hrvata?
Hrvatska ima puno talentiratnih dizajnera, puno kreativaca općenito, no ako ćemo generalizirati mislim da nam nedostaje taj konkretni poduzetnički duh koji imaju recimo Amerikanci. A i način razmišljanja nam je kao naciji generalno malo negativan što je tipično za post-komunističke narode - primjetila sam da su i Mađari slični. Trebat će valjda proći nekoliko generacija da se promjeni ‘mind-set’, mislim da je život u drugim zemljama dobra škola.

Općenito u životu su mi uzori dobre, pozitivne i uspješne žene, ne nužno karijeristice, ali sretne žene koje se osjećaju ispunjeno onime što rade, koje rade na sebi i nesebično dijele ono što su naučile s drugim mladim ženama. U Hrvatskoj ima puno uspješnih mladih žena, vlasnica PR agencija, direktorica velikih hrvatskih firmi, vlasnica butika i dizajnerica, da ne nabrajam baš imena, mislim da to nije slučajno, žene su snalažljive i prilagodljive.


Što vam najviše nedostaje, a koje su najveće prednosti?
Ponekad mi nedostaju obitelj i prijatelji koje bih sebično voljela spakirati i ponijeti sa sobom, no oni me često posjećuju, tako da mi zaista iskreno apsolutno ništa ne nedostaje. Iz Hrvatske nisam otišla trbuhom za kruhom, odrasla sam u sasvim prosječnoj obitelji, vrlo se brzo osamostalila i nikada sam bila bez posla, a radila sam apsolutno svakakve poslove tokom školovanja i kasnije. Ne vjerujem u postojanje i očekivanje ‘posla u struci’, ja oduvijek radim i volim sve što radim jer učim nešto novo. Otišla sam iskoristiti priliku za kvalitetno školovanje, a nakon toga su uslijedile brojne druge poslovne i životne prilike koje su se uzročno posljedično dogodile. Nisam nigdje 'pustila korjenje, i’ baš i ne mogu shvatiti zašto je nekome danas problem zbog posla, ljubavi ili znatiženje barem preseliti u drugi grad ili državu. Mogu razumjeti obiteljsku povezanost, donekle, ali ne i nakon tinejdžerskih godina.


Vaš savjet našim čitatelji/cama!
Ne čekajte da vam netko nešto pokloni ili da vam prilika sama ukaže. Neće vam pomoći ni Europska Unija, ni političari, ni roditelji, niti prijatelji - pomoći i unaprijediti svoj život možete jedino sami. Raširite krila i sami se pokrenite. Danas. Ne ograničavajte se na jednu zemlju, jednu firmu ili jednu struku. Pokušajte, pitajte, tražite, otputujte, uvijek se možete vratiti doma. Samo htjeti i pojaviti se znači da ste na pola puta do ostvarenja vašeg cilja.

Katarina, puno vam hvala na ovim riječima!
Hvala i vama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju