Zbog velike raznolikosti okusa, mirisa i aroma, pivo se jako dobro spaja s različitim vrstama hrane, a posljednjih godina u restoranima i raznim pivskim događanjima raste trend kombiniranja različitih vrsta piva s finom hranom razbijajući time predrasude o pivu kao piću koje ide isključivo uz roštilj, grickalice i brzu hranu. Kako spadam u one koji pivo vole i s grickalicama i bez njih, a ne pijem ga uz ručak jer bi se roditelji durili, ili bi Junior to prijavio majci, objeručke sam prihvatio poziv na ručak s tri vrste Pana!



Nakon što sam izmijenio par riječi s Carlsbergovim majstorom pivarom Wolfgangom Lindellom, i prisjetio se oba posjeta tvornici u Kopenhagenu, saslušao sam i njegovo predavanje. Pa kaže.



„Pivo je iznimno zahvalno jer omogućava mnoštvo kombinacija koje obogaćuju gastronomsko iskustvo. Pri spajanju hrane i piva, uvriježena su dva pravila: pravilo kompatibilnosti koje nalaže sljubljivanje jela s pivom koje se po aromi i okusu podudara. Tako izraženija aroma hmelja i gorkog okusa piva fino ide uz „teže“ jelo. S druge strane, sklad okusa moguće je postići birajući piva koja će na idealan način kontrastirati okusu hrane. Što odabrati, u konačnici ovisi o preferencijama pojedinca i okusa u kojem najviše uživa.

Tijekom obroka može se kušati i nekoliko vrsta piva. Predjelo od dalmatinskog pršuta, masline, ukiseljene lučice, salate od hobotnice, pikantnog namaza ili pak izbora mekih, blažih sireva izvrsno je začiniti tradicionalnim lagerom poput Pan lagera, koji laganom slatkoćom slada i blaže gorčine izvrsno komplementira ovaj izbor jela. Uz glavno mesno jelo poput svinjetine s rezancima i gljivama, Lindell je odabrao Pan Zlatni, pivo iznimno bogatog okusa i izražene zlatne boje uz nešto jaču, ali profinjenu gorčinu.



Pivo odlično ide i uz deserte, a spoj prženog slada novog Pan Tamnog piva savršeno će ići uz čokoladne deserte, a posebice finu tamnu čokoladu. Važno je za istaknuti da, zbog posebno biranih sorti hmelja, Pan Tamni karakterizira izrazito bogat okus, te se za razliku od tradicionalno „težih“ tamnih piva, ističe po svojoj pitkosti.“


E sad, kad je on to tako lijepo rekao, kao čovjek koji voli pivo, i okus, i aromu, pa i onaj podrig poslije, koji nitko nikad ne spominje, a on je BITAN, moram pripomenuti samo tri sitnice koje su mi zaokupile pažnju. Pan lager je idealan za grickalice jer je lagan i prati sve živo, pa i peckanje začinjene base. Zlatni Pan mi i mirisom i okusom paše uz – čvarke. Ubijte me, ali sam fan i njih, ne samo piva. Kombinacija čokolade i tamnog Pana mi nije sjela, jer ne volim slatko, ali mi se sviđa aroma koja spaja pivo i kavicu. Jedino što ne diže, nego uljuljkuje.



Dakle, Carlsberg ide na spajanje mladih pivopija koji tek ulaze u svijet ljepote preprženog slada, kao i na primamljivanje žena u svijet bradatih muškaraca zaluđenih sportom i koncertima. I u tome im sasvim dobro ide. Ako ne očekujete samostanski trapistički biser, ili satiranje jednom bocom, Panova paleta je nešto što će zadovoljiti svako nepce. Pogotovo uz svinjetinu, nerealno sočnu svinjetinu u nedovoljno eksponiranom Muzeju. Još kad Kruno složi one svoje najbolje štrukle u Zagrebu... Ponovilo se!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju