Tijekom Dana piva u Daruvarskoj pivovari, na poziv njihovog brewmastera, glavnog pivskog kuhara, odnosno majstora pivara Kreše Marića, imali smo priliku isprobati jedan novitet koji još nije zabilježen u hrvatskom pivarstvu. Gospodin Marić, u slobodno vrijeme, naime kuha posebne vrste piva, i onda poziva ljubitelje ovog napitka na čašicu čarobnog napitka i kriglu razgovora. Ove je godine skuhao – pivo od oraha.

Pretprošle smo godine u njegovoj pivovari probali pivo od višnje Maraske, prošle od cikorije, divlje kupine i mente. Teško je riječima opisati kako je desetak članova hrvatskog Društva prijatelja piva doživljavalo pojedino, do pred koji trenutak potpuno besmisleno povezivanje tih par okusa s omiljenim im napitkom, ali smo svi ostali bez daha. Godine kuhanja piva od gospodina Marića su napravile hrabrog eksperimentatora koji se ne libi u svoj kotao staviti apsolutno ništa. Da se razumijemo, to je tek dvadesetak litara niovih piva, ali to stvarno ne može svatko. Pivo od divlje kupine ima najluđu ljubičastu boju u povijesti piva, dok je pjena ledeno siva, cikorija nas je vratila u mladost, a pivo od mente je idealno za hipsterske partije. Čaj od piva, totalni zakon!

Pivo od mladih, zelenih, sitno nasjeckanih oraha natjeralo je desetak ljubitelja piva iz Bjelovara, Nove Gradiške i Zagreba na razmišljanje, divljenje, i naposlijetku dugi razgovro. Kao da jedete cijeđenu bakinu orahnjaču, nešto genijalno. Krešo Marić i dalje pravi Staročeško pivo u klasičnim oblicima (svijetlo, crveno, zimsko, desetka i radler-limun), a za sve ovakve eksperimente jednostavno treba živjeti i veseliti se. Tko zna što je spremio za sljedeću godinu, kesten, brusnicu, šampinjone…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju