Irski whiskey ima slovo viška!
Ljudi često griješe, ili ne znaju, razliku između whiskyja i whiskeya. Dok Irci, kao i Amerikanci, svoj proizvod nazivaju whiskey, dakle s „e“, ostatak svijeta proizvodi i pije whisky. Zanimljivo, nema točnog objašnjenja zašto je došlo do razlike u nazivu proizvoda, međutim pretpostavlja se da je do promjene došlo u 19. stoljeću. Irci su smatrali kako je njihov proizvod bolji od škotskog pa su, da bi ga se lakše razlikovalo, u ime ubacili dodatno slovo „e“.

Proizvodi se malo drukčije
Prva razlika između dva konkurentska proizvoda je u tome što se whiskey proizvodi od ječma koji je suho topljen bez upotrebe treseta, što u konačnici dovodi do prirodnijeg okusa. Razlika je i u tome što Irci svoj whiskey destiliraju tri puta, dok Škoti rade samo dva destiliranja. Destiliranjem se uklanjaju nečistoće pa whiskey, u odnosu na whisky, ima lakši i blaži okus na nepcima. Irci su također poznati i po proizvodnji mješanog whiskeya, koji se radi iz smjese špirita i žita, kao npr. kukuruza.

Konačan okus daju bačve
Kako bi mogao s ponosom nositi naziv „irski whiskey“ proizvod mora biti napravljen u potpunosti iz irskih žitarica te nakon toga biti spremljen u drvene bačve na tri godine. Colum Egan, voditelj destilerije u Bushmillsu preporuča čak i dodavanje malenih količina vode kako bi se dobio poznati lagani i čisti okus po kojem je irski whiskey poznat. Dodatan okus se dobija od bačvama u kojima whiskey stari tri godine. Najpoznatije su Olorosso Sherry bačve koje dodavaju boju i slatkoću, te Bourbon bačve koje dodaju aromu vanilije

Donijeli su ga redovnici
Svoje korjene whiskey može pronaći u vrijeme kada su Rimljani napustili ovo područje, a počeli se pojavljivati redovnici. Oni su sa sobom donjeli špirit za medicinsku upotrebu, koji se vrlo brzo počeo koristiti kao napitak. Postoje dokazi da su Irci proces destiliranja ječma u špirit prenijeli u Škotsku. Naravno, to Škoti nikada neće priznati.Tu je najstarija destilerija na svijetu
Prvu komercijalnu dozvolu za destileriju whiskeya izdao je 1608. James I od Engleske, kojom je dozvoljen rad Sir Thomasu Phillipsu u Bushmillsu. Ta ista destilerija je i danas u pogonu, i pod nazivom Old Bushmills Distillery jedna od najvećih turističkih atrakcija Sjeverne Irske.


Ovaj i puno sjajnih tekstova potražite na Kult portalu!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju