Francuzi će vam reći da pravi baguette treba izgledati, zvučati, mirisati i imati okus dostojan imena, sa zlatno-brončanom vanjštinom i mekom rupičastom sredinom. Mora imati tanku, oštru koru koja će uz malo pritiska puknuti, aromu žitarica i voća, te meko, a žilavo tijesto s natruhama maslaca i karamele. Ne znamo kakav je zakon za drugi dan, ali Francuzi drugi dan možda ni ne jedu kruh kao većina nas...

U trendu Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Pašta fažol Sa sastojcima iz špajze Pašta fažol: Recept za legendarno talijansko jelo koje se radi "ni od čega" Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Francuski krušni zakon

Ono na što reagira svih pet osjetila, jednostavno treba zaštititi, i upravo je to francuska vlada i učinila 1993. ( Décret Pain). Zakon kaže da tradicionalni baguett mora biti izrađen u prostoriji gdje se i prodaje, a u pripremi se smiju koristiti samo četri sastojka: pšenično brašno, voda, sol i kvasac. Sastojci ne smiju biti zamrznuti, ne smiju sadržavati aditive ni konzervanse, što također znači da ni ne smiju biti stariji od 24 sata.

Kako prepoznati dobru pekarnicu

- Kako bi francuski pekar uopće mogao svoju pekaru zvati tim imenom (Boulangerie), kruh se mora peći u tim prostorijama.

- Pekare moraju istaknuti male žuto-plave znakove, dajući vam do znanja da se razumiju u posao. Na znaku piše: „Votre boulanger. Un artisan authentique". (Vaš pekar. Autentičan-pravi majstor)

Kupnja

- Riječ baguette je ženskog roda, pa obavezno tražite une baguette.

- Uobičajeno je tražiti jače ili slabije pečen baguette: bien cuite za dobro pečen s koricom, i pas trop cuite za slabije pečen i mekan.

- Ne bojte se pitati za pola Baguetta, une demi-baguette, dopušteno je!

- Baguette košta između 1 i 1,30 €. Pokušajte platiti novčanicom koja je blizu točnog iznosa, jer francuske pekarnice rijetko imaju sitno za vratiti, i mogu vas nekad čak i ne poslužiti ako imate prekrupne novčanice.

- Un pain (kruh) napravljen od istog tijesta kao Baguette, samo je malo deblji. Interesantne su i razne varijacije poput Baguettea od žitarica, sa sjemenkama sezama ili maslinama.

- Baguette se uglavnom se prodaje u malim papirnatim vrećicama

Posluživanje etiketa

- Izgledajte kao domaćini, i jedite Baguette na putu kući iz pekare. A i niti jedan Francuz koji drži do sebe ne koristi dasku za rezanje - kidanje rukom dotjerano je do savršenstva

- Omekšajte svoj Baguette potapanjem u jutarnju kavu.

- Iako većina Francuza jede Baguette bez ičega, oni iz Normandije i Bretanje inzistiraju na debelom sloju neslanog ili slanog maslaca.

- Popularni dječji popodnevni snack ili goûter - prerežite Baguette na dva dijela, a zatim ih po dužini premažite s Nutellom. Amerikanci to jednostavnije naprave – sjednu u auto, i odu u drive in. Nikad od njih Europljana...