Francuzi će vam reći da pravi baguette treba izgledati, zvučati, mirisati i imati okus dostojan imena, sa zlatno-brončanom vanjštinom i mekom rupičastom sredinom. Mora imati tanku, oštru koru koja će uz malo pritiska puknuti, aromu žitarica i voća, te meko, a žilavo tijesto s natruhama maslaca i karamele. Ne znamo kakav je zakon za drugi dan, ali Francuzi drugi dan možda ni ne jedu kruh kao većina nas...
Francuski krušni zakon
Ono na što reagira svih pet osjetila, jednostavno treba zaštititi, i upravo je to francuska vlada i učinila 1993. ( Décret Pain). Zakon kaže da tradicionalni baguett mora biti izrađen u prostoriji gdje se i prodaje, a u pripremi se smiju koristiti samo četri sastojka: pšenično brašno, voda, sol i kvasac. Sastojci ne smiju biti zamrznuti, ne smiju sadržavati aditive ni konzervanse, što također znači da ni ne smiju biti stariji od 24 sata.
Kako prepoznati dobru pekarnicu
- Kako bi francuski pekar uopće mogao svoju pekaru zvati tim imenom (Boulangerie), kruh se mora peći u tim prostorijama.
- Pekare moraju istaknuti male žuto-plave znakove, dajući vam do znanja da se razumiju u posao. Na znaku piše: „Votre boulanger. Un artisan authentique". (Vaš pekar. Autentičan-pravi majstor)
Kupnja
- Riječ baguette je ženskog roda, pa obavezno tražite une baguette.
- Uobičajeno je tražiti jače ili slabije pečen baguette: bien cuite za dobro pečen s koricom, i pas trop cuite za slabije pečen i mekan.
- Ne bojte se pitati za pola Baguetta, une demi-baguette, dopušteno je!
- Baguette košta između 1 i 1,30 €. Pokušajte platiti novčanicom koja je blizu točnog iznosa, jer francuske pekarnice rijetko imaju sitno za vratiti, i mogu vas nekad čak i ne poslužiti ako imate prekrupne novčanice.
- Un pain (kruh) napravljen od istog tijesta kao Baguette, samo je malo deblji. Interesantne su i razne varijacije poput Baguettea od žitarica, sa sjemenkama sezama ili maslinama.
- Baguette se uglavnom se prodaje u malim papirnatim vrećicama
Posluživanje etiketa
- Izgledajte kao domaćini, i jedite Baguette na putu kući iz pekare. A i niti jedan Francuz koji drži do sebe ne koristi dasku za rezanje - kidanje rukom dotjerano je do savršenstva
- Omekšajte svoj Baguette potapanjem u jutarnju kavu.
- Iako većina Francuza jede Baguette bez ičega, oni iz Normandije i Bretanje inzistiraju na debelom sloju neslanog ili slanog maslaca.
- Popularni dječji popodnevni snack ili goûter - prerežite Baguette na dva dijela, a zatim ih po dužini premažite s Nutellom. Amerikanci to jednostavnije naprave – sjednu u auto, i odu u drive in. Nikad od njih Europljana...