U predgrađu Buja, vrlo blizu Umaga, na lijepom brdašcu stoji prekrasno uređeno, moderno i uredno zdanje pod imenom San Servolo. Uz pivovaru koja se nalazi u prizemlju, na katu je prostan resoran s terasom s koje puca predivan pogled na veličanstvenu istru. Nažalost, nije natkrivena nečim što štiti od kiše, pa smo ipak zasjeli unutra.

Zelenkasti stolovi retro štiha, skupi šankovi, stari predmeti po zidovima,čuan miks svega koji kulminira prekrasnom konobaricom u bavarskom štihu. Žena je toliko seksi da sam zaboravio primjedbe o Munchenu u Bujštini, pa sam odmah naručio sva tri piva iz asortimana. Mlada dama u čijem sam društvu bio nešto se bunila za vrućinu i skupoću, ali ja sam u mislima već bio na prvim susretima s ovim istarskim blagom. Prvi put sam se razočarao u San Servolo kad sam je probao u zagrebačkoj The Beertiji po cijeni od 34 kune (crveno) i 32 (svijetlo), a popio pivo tek nešto u rangu Paulanera, dakle dvostruko precijenjeno. Greška je ispravljena vrlo brzo, na Karlovačkim danima piva, kad sam se doslovno oduševio svijetlim točenim San Servolom za 10 kuna, a sve je opet pokvarila pokvarena boca crvenog u nekom drugom, nebitnom kafiću.

Potom ispravak u Esplanadi, opet točeno, pa katastrofa u Kukljici – zapjenila je pola uvale. Dakle, točeno je uglavnom fantastično, u boci totalno nestalno, a cijena imbecilna zbog, navodno, seksi elegantne boce. Čekam, sjedim, razmišljam, znam da su Hrvati uglavnom snobovi, i da je ova ideja s ultraskupom cijenom piva – totalni pogodak, jer mi volimo ambalažu i da nas se gleda, uopće nije bitno što pijemo, kako se vozimo i kakav je koji okus. Nažalost. i dok slikam očajnu i nikakvu pivsku čorbicu, razrijeđeni gulaš od jučer s mesom kivne foke, uzimam tri gutljaja iz krigle riješen da mi ništa neće pokvariti ovaj divan dan. Ništa osim kiselkastog svijetlog piva kojeg ne bih ponudio Sanaderu, Čobankoviću i Šukeru skupa. Gledam konobaricu, gleda ona mene, vidim joj u očima da ne pije pivo i da nema smisla da joj govorim išta, pa sjedim, tupo buljim i šutim.

Pet puta sam do toga dana pokušao doći do nekog kontakta ljudi iz pivovare. Kao glasnogovornik hrvatskog Društva prijatelja piva, i jedan od desetak ljudi koji pišu o pivima na ovim prostorima, mislim da moj nadimak nešto znači u pivskim okvirima, pa sam nakon par poziva probao na još više načina doći do PR-a, tajništva, vlasnika, ikoga... Pet puta sam doživio teži ignore. Još stoje poruke na Facebooku, njihov kontakt telefon je mrtav, jednostavno, nije ih briga za novinare. Dakle, ima se para, ovo je nekome hobi, više izgleda kao mjesto za privatne tulme nego za običan puk... Osuđen samo na tračeve, ne i na informacije, gutam žlicu skromnog ujuška, jedem stari kruh i pijem crveno pivo. Tamnog nema, kaže ljepotica da nisu bili zadovoljni šaržom pa da ga nisu htjeli ni staviti u ponudu. Gutam u sebi, gutam i pivo, ali ništa. Tek prazna gorčina. Gdje je ona mednost, svježina hmelja, gdje ona pivska ljepota koja me rasturila ono par puta što sam imao sreće? Danas ne stanuje ovdje.

Onda je došao omboletto sa salatom od pečenih paprika, više nego skromne porcije za jedno u “Pivnicu”, ali i više nego genijalan okus. Ama, svaka čast, u rangu Koste i njegove Tvornice Pljeskavica na Savskoj cesti. Dojam popravljen, treća čaša crvenog, čisto za pružanje šanse zbog možebitnog pokvarenog ili neopranog točionika (došli su i neki bajkeri, pa i oni pili i gledali se s užasom), pa je pod dojmom mesa bila pinkicu bolja, ali daleko od onog kakva može biti.

S cehom od 250 kuna za dvoje, polusiti (14 kuna 3 dl) i žedni napuštamo lijepo zdanje, više razočarani nego zadovoljni. Ljeto je, teško je napraviti dobro domaće pivo na +30, možda sam trebao desetak puta nazvati pa da me netko provede kroz pivovaru, kuhar juhe je imao loš dan... Sve je moguće, život ide dalje, pred nama je tri i pol sata vožnje do Zagreba i nada da je sve ovo bio samo loš san i da nas očekuje fantastična sezona San Servola, najboljeg istarskog piva o kojem ćemo i dalje do daljnjega znati samo po tračevima i pričama susjeda i poznanika. Ako je njima to cool, neka im, jedva čekamo novu šaržu crnog, ajd pivili!

Pivnica pub San Servolo
Buje, Momjanska 7

Pivo 03 12 kn
Punjeni omboleto 65
Pečena paprika 18
Pivska maneštra 29
Lepinja 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju