Dok smo čekali da se zamota i ispeče burek od krumpira i mesa (treba pričekati 15 minuta, sve je svježe), postavili smo par pitanja nevjerojatno susretljivom i uvijek nasmijanom vlasniku Faruku Demiriju. Njegova slastičarnica Orijent nalazi se u samom centru Daruvara, dakle, ne možete je promašiti!


Gospodine Demiri, otkuda ste, kako to da ste završili u ovom poslu?
Djed se doselio iz Makedonije ranih šezdesetih godina. Od njega sam naslijedio posao - treća sam generacija u obitelji koja se bavi ovim zanatom.

Koje sve vrste bureka radite?
Sirnicu, burek, krumpirušu, zeljanicu. Smišljam i nešto s tikvicama, dat ću vam da probate (smijeh).

U čemu je tajna vrhunskog bureka, za razliku od onih u razvikanim pekarnicama?
Tajna je u tijestu i ljubavi prema poslu, odnosno samim pitama i burecima.

Koji su vam uzori, imate li burekdžijskog "idola“?
Uzor mi je, a i najveći kritičar - moj tata, koji je radio ovaj posao četrdeset godina.

Faruk odlazi po narudžbe, sjeda s gostima, priča viceve, komentira nogomet. Ljudi dolaze, prolaze, sjedaju, pozdravljaju, sve je u znaku divne domaće, tople atmosfere. Nakon obećanih 15 minuta, burek je na stolu (13 kn) praćen domaćim jogurtom (4 kn) iz besmislenih antiknih šalica Porečke rivijere.

Mrcina, hrskava i vrela, fantastičnog okusa, iznutra meka, sočna i slasna. Bogato paprom, mesom i sitno naribanim krumpirom koji tvori savršeni omot oko file. Prežderan i sretan ne odbijam i komad pite od tikvica, s punjenjem od zlata, i ostajem pola sata dulje od planiranog u centru Daruvara, ponosan što sam otkrio do sada najbolji burek u Hrvatskoj, uz bok Nikolovskom podno Dolca. Srdačno se pozdravljam i znam gdje ću sljedeći put na ručak kad sam u blizini. Ponovilo se!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju