Šparuga su u Istri bere od sredine ožujka do konca travnja, stoga je proljeće idealno vrijeme da se u potpunosti iskusi sva raskoš njezina okusa. Gradeći na tisućljetnoj tradiciji mediteranske kuhinje, restorani i konobe Sjeverozapadne Istre pripremili su kreativne menije u kojima se šparuga, uz obvezne juhe i fritaje, pojavljuje s bijelom ribom i škampima, sirom, njokima i tjesteninom, s biftekom i pancetom, pretvara se u kreme i aperitive, pa čak i slastice, kao sladoled ili semifreddo.


„Mogućnosti su sa šparugom uistinu beskonačne, jer se njezin puni, pomalo gorkasti okus slaže s gotovo svim autohtonim istarskim namirnicama, a posebno s našim vinima i maslinovima uljima. Na menijima koje smo pripremili doista se nalazi ponešto za svakoga, i za goste koji nam jednostavno dođu gladni, ali i za one koji žele iskusiti nešto sasvim novo“, ističe chef Mate Kijo Jelovac iz konobe Pjero iz Buja.


Dani istarskih šparuga jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera sjeverozapadne Istre, uz Dane švoja, jadranskih lignji i školjaka. Klaster čine turističke zajednice Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad te mnogi drugi lokalni partneri iz privatnog sektora. Kroz jedinstveni koncept gourmet manifestacija sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.


U devetim Danima istarskih šparuga sudjeluju sljedeći restorani i konobe: u Brtonigli Astarea i Primizia by San Rocco; u Bujama Aquarius, Bassanese, Igor, La Parenzana, Malo selo, Mulino, Pjero, Rino, Rondo, San Leonardo i Sergio; u Novigradu Lungomare i San Bendetto; u Momjanu Stari podrum; u Savudriji Porto Salvore i Vila Rosetta Restoran Maruzza; u Umagu Badi, Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Toni i Zlatna Vala; u Zambratiji Villa Vilola.

Vidimo se u Istri, i dobar vam tek!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju