Zdrav život počinje u smočnici. Opskrbite se namirnicama koje su bogate dobrim masnoćama, bjelančevinama i prehrambenim vlaknima te unapređuju muško zdravlje.

1. Bulgur

Bulgur je bogat prehrambenim vlaknima, željezom, bjelančevinama i vitaminom B6. Jednostavno se priprema, a može se poslužiti kao prilog jelima ili umjesto zobene kaše za doručak. Poput drugih cjelovitih žitarica, on smanjuje mogućnost od dobivanja kardiovaskularnih bolesti.

2. Maslac od kikirikija
Svi maslaci od orašastih plodova kalorične su namirnice. U jednoj žlici naći ćete oko 200 kalorija, ali i dosta zdravih masnoća koje jamče zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association pokazala je da konzumacija dvije žlice maslaca od kikirikija dnevno može smanjiti rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2 za čak 30 posto.

Bulgur - 5 Hrana i piće Snižava kolesterol i ubrzava probavu: Fina lažna riža koja ide uz sve

3. Sušene datulje
"Mnogi muški klijenti oslanjaju se na energetske pločice kako bi se osnažili prije ili nakon vježbanja, no one obično sadrže mnogo različitih namirnica", kaže nutricionistica Jennifer McDaniel te dodaje: "U financijskom smislu bolje ćete proći ako umočite sušenu datulju u malo maslaca od kikirikija.'' Ovaj prirodni ''slatkiš'' pun je prehrambenih vlakana i dobar izvor vitamina B, kalija, željeza i magnezija.

4. Srdele

"Srdele su pristupačan, a često zanemaren izvor omega-3 masnih kiselina", kaže nutricionistica Kayleen St. John iz Natural Gourmet Institute u New Yorku. Ti važni nutrijenti smanjuju upale u organizmu te snižavaju razine lošeg kolesterola.



5. Integralna tjestenina i kruh
Tjestenina od bijelog brašna napravljena je od žitarice kojoj je odstranjen vanjski omotač. Upravo u njemu žive vrijedni nutrijenti. Kada se zaželite tjestenine, birajte integralnu. Isto vrijedi i za kruh.

6. Grah
Grah je odličan izvor bjelančevina, složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Povrh svega ova namirnica jamči dugu sitost. Ako nemate vremena za kuhanje, grah možete kupiti i u konzervi. Stavite grah pod mlaz vode u trajanju od 30 sekundi. Na taj način isprat ćete višak soli koji vam nije potreban.

7. Kava
Visoke razine energije ne održavajte energetskim pićima, već kavom. Ovaj napitak ima vrlo malo kalorija, a studije su pokazale da pojačava učinke vježbanja. Studija objavljena u časopisu Internationl Journal of Sport Nutrition and Excercise Metabolism otkrila je da kava prije vježbanja jamči sagorijevanja 15 posto nakon vježbanja, nego osobe koje nisu ispile ovu tamnu tekućinu.

8. Cimet

Cimet je moćan začin koji ima antiupalna i antibakterijska svojstva, a neka istraživanja pokazala su i da regulira količine šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Stručnjaci savjetuju da prstohvat ovoga začina stavite u jutarnju kavu.

Leća - 2 Hrana i piće Pola kilograma za 10 kuna: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol

9. Leća

U 200 grama leće nalazi se impresivnih 16 grama prehrambenih vlakana koji poboljšavaju rad srca, kao i 18 grama bjelančevina što grade sve stanice u tijelu. Leća je također jedan od cjenovno najpristupačnijih izvora bjelančevina. Ne oklijevajte, ubacite je u variva ili omiljene salate.

10. Jabučni ocat

Umjereno korištenje jabučnog octa može smanjiti rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2. Pomiješate li žličicu jabučnog octa s malo tople vode, potaknut ćete rad probave. Ovu vrstu octa možete aplicirati i na kosu tijekom pranja te tako ubrzati rast vlasi i povećati njihov volumen.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju