Bundeva, buča ili tikva, kako god je zvali, vrijedna je svakog obožavanja. Izvrsna je kao juha, pečena s povrćem, u desertima i kremama, svestrana kao rijetko koje povrće. 

Pronašli smo fin i brz recept za zapečene njoke s bundevom, tikvom ili bučom te špinatom, klasične njoke, koje naravno možete i kupiti, u ukusnom i bogatom umaku.

Ovo pravo jesensko jelo divne boje vrlo je jednostavno pripremiti, a bit će gotovo za četrdesetak minuta.

Sastojci za zapečene njoke s bučom i špinatom:

  • 600 g muškatne tikve, oguljene, bez sjemenki i narezane na komadiće (450 g očišćene tikve)
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 160 g baby špinata
  • 250 g mascarponea
  • malo muškatnog oraščića, naribanog
  • 30 g parmezana, naribanog
  • 500 g njoka
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 150 ml vode
  • sol
  • papar

Priprema zapečenih njoka s bučom i špinatom:

  1. Narezanu tikvu posložite na lim za pečenje u jednom sloju, pokapajte uljem i posolite pa pecite 25 minuta dok ne postane sasvim mekana i lagano karamelizirana. Ne gasite pećnicu.
  2. Za to vrijeme u velikoj tavi zagrijte 2 žličice ulja na srednje jakoj vatri i pržite češnjak 30 sekundi pa dodajte špinat, posolite, popaprite i kuhajte dok ne uvene.
  3. Pola pečene tikve izgnječite vilicom i umiješajte u špinat. Dodajte mascarpone i 150 ml vode pa miješajte dok ne dobijete glatki, kremasti umak.
  4. Stavite kuhati njoke prema uputama na pakiranju. Kad su kuhani, procijedite ih.
  5. Naribajte muškatni oraščić i dodajte pola parmezana. Nježno umiješajte njoke i komadiće tikve i pirjajte 1-2 minute. Ako je umak pregust, dodajte malo vode.
  6. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. 
  7. Prebacite njoke u umaku u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje, pospite krušnim mrvicama i preostalim parmezanom.
  8. Stavite u pećnicu na nekoliko minuta, dok se sir ne rastopi i ne počnu se stvarati mjehuri.
  9. Poslužite toplo i uživajte.

Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: 7 predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Njoki sa sirom i paprom Štrudla s višnjama Svinjski kotlet s umakom na bazi meda +1 Pileći paprikaš

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju