Od pjenušaca do predikata, nigdje kao u Požeško-slavonskoj županiji graševina nema tako široku stilistiku. U podrumima vinogorja Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, njeguju se graševine iznimne kvalitete, mnoge od njih nagrađivane su u svijetu. 

Graševina je najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj - pripada joj svaki četvrti trs u kontinentalnom dijelu zemlje, a na području Požeško-slavonske županije graševina je više od vina, ona je stil života.

Vrijednost ove sorte prepoznala je i Europska unija koja je sufinancirala projekt Svijet graševine iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

U Svijetu graševine koji se prostire područjem čitave Požeško-slavonske županije upoznat ćete priču o vrijednim ljudima, plodnim vinogradima, bogatim podrumima, tradiciji, kulturnoj baštini i novim turističkim sadržajima, naravno, uz čašu vrhunskog vina.

Ljetni mjehurići

Lagani i lepršavi pjenušci na bazi graševine zavode mirisom dozrelih jabuka, citrusnim i cvjetnim notama s tragovima bagrema. Slasni su i puni, harmonični, živog perlanja, zabavljaju nepce i pozivaju na još jedan gutljaj.

Uz lagana jela

Svježe graševine lagane su i pitke s blagim gorkastim završetkom, a  često nude voćne arome jabuke i breskve, ponekad s notama dinje i slatkastih začina. Neke su elegantnog tijela, no punog okusa i dugotrajnog završetka, a druge vrlo privlačnih cvjetnih aroma s blagim pikantnim herbalnim tragom. Svaka graševina nudi neku drugu nijansu, ovisno o poziciji s koje dolazi, ali i stilistici u podrumu. Nećete pogriješiti sljubite li ih s ljetnim salatama, plodovima mora, laganim jelima od bijele ribe ili bijelog mesa.

Bogate i kompleksne

Odležane graševine kompleksne su, privlačne i skladne, a odležavanjem dobiju punoću i zaobljenost. Bogate i aromatične, s mirisima zrelih slatkih jabuka, poneke su vrlo moćne s notama plemenite pljesni i uljaste strukture. Odležane graševine nerijetko su intenzivnog okusa i dugog aftertastea.

Kad zađe sunce

Vrhunska jantarna ili popularnije - orange graševine su kompleksne i ekstraktne, a ponudit će vam arome začina i kandirane naranče. Takve graševine rijetko prođu bez komentara, a idealne su za večernja druženja, kada malo popusti sunce. 

Šećer na kraju

Pune i bogate, intenzivne, harmonične, mednih nota, ponekad gotovo sirupaste, slasne i orašaste, predikatne graševine možete sljubiti uz slastice, dozrele i fermentirane sireve ili ih samo natočite u čašu i uživajte u svakom gutljaju. Predikatne graševine teško će vas ostaviti ravnodušnima.

Restoranski bonton: Slučaj u kojem dame nemaju prednost Restoran - 4 Restoran - 1 Restoran - 2 +0 Restoran - 3  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju