Salata od jaja (eng. egg salad) popularno je jelo britanske i američke kuhinje. Glavni sastojak salate su tvrdo kuhana jaja koje se usitne te pomiješaju s majonezom i raznim začinima, a potom posluže između dvije kriške kruha.

Ako ne jedete jaja – i namirnice životinjskog porijekla, možete napraviti vegansku verziju salate od jaja s tofuom. Za ovaj recept je bitno da dobro ocijedite tofu, jer će u protivnom salata biti razvodnjena.

Ako na raspolaganju nemate prešu za tofu – napravite je sami. Položite tofu u čistu pamučnu krpu, pa na nju stavite teški lonac / tavu ili nekoliko većih knjiga. Težina predmeta će istisnuti višak tekućine iz tofua u roku od 15-ak minuta.

Sastojci:

  • 400 g čvrstog tofua
  • 120 g veganske majoneze
  • 1 stapka celera
  • 1 mladi luk
  • 1 žlica Dijon senfa
  • ½ malog luka
  • ½ limuna
  • crna sol i papar po želji
  • malo kurkume (za boju)

Priprema:

  1. Dobro ocijedite tofu.
  2. Narežite tofu na kocke – dio tofua zgnječite vilicom, a dio ostavite narezan na kocke kako biste postigli različitu teksturu salate.
  3. Pomiješajte tofu s majonezom i senfom. Dodajte i malo kurkume u prahu kako bi salata dobila žutu boju nalik na onu pravu od jaja.
  4. U smjesu dodajte i sitno nasjeckani celer, luk i mladi luk.
  5. Začinite sa svježe istisnutim limunovim sokom, dodaje sol i papar po želji. Ako želite da salata ima okus po jajima upotrijebite crnu sol ili kala namak.
  6. Ohladite smjesu u hladnjaku barem sat ili dva prije nego što je stavite između dvije kriške kruha i poslužite u sendviču. Dobar tek!

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju