Salata od jaja (eng. egg salad) popularno je jelo britanske i američke kuhinje. Glavni sastojak salate su tvrdo kuhana jaja koje se usitne te pomiješaju s majonezom i raznim začinima, a potom posluže između dvije kriške kruha.
Ako ne jedete jaja – i namirnice životinjskog porijekla, možete napraviti vegansku verziju salate od jaja s tofuom. Za ovaj recept je bitno da dobro ocijedite tofu, jer će u protivnom salata biti razvodnjena.
Ako na raspolaganju nemate prešu za tofu – napravite je sami. Položite tofu u čistu pamučnu krpu, pa na nju stavite teški lonac / tavu ili nekoliko većih knjiga. Težina predmeta će istisnuti višak tekućine iz tofua u roku od 15-ak minuta.
Sastojci:
- 400 g čvrstog tofua
- 120 g veganske majoneze
- 1 stapka celera
- 1 mladi luk
- 1 žlica Dijon senfa
- ½ malog luka
- ½ limuna
- crna sol i papar po želji
- malo kurkume (za boju)
Priprema:
- Dobro ocijedite tofu.
- Narežite tofu na kocke – dio tofua zgnječite vilicom, a dio ostavite narezan na kocke kako biste postigli različitu teksturu salate.
- Pomiješajte tofu s majonezom i senfom. Dodajte i malo kurkume u prahu kako bi salata dobila žutu boju nalik na onu pravu od jaja.
- U smjesu dodajte i sitno nasjeckani celer, luk i mladi luk.
- Začinite sa svježe istisnutim limunovim sokom, dodaje sol i papar po želji. Ako želite da salata ima okus po jajima upotrijebite crnu sol ili kala namak.
- Ohladite smjesu u hladnjaku barem sat ili dva prije nego što je stavite između dvije kriške kruha i poslužite u sendviču. Dobar tek!
Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira +1