La Cucina Povera ili kuhinja siromaha je jednostavni stil kuhanja koju se nekoć koristili najsiromašniji građani u Italiji. Za cilj je imala iskoristiti sve ono što se nađe u kuhinji i na gospodarstvu, a kako bi se nahranila obitelj.

Koncept cucine povere može se pronaći u svakoj kulturi. Talijani su, pak, umjetnici snalaženja s onime što imaju na raspolaganju i zovu to "l’arte dell’arrangiarsi".

Cucina Povera i danas je popularna među svim slojevima društva, a dokazuje da se ukusna hrana može napraviti s minimalnim sastojcima koji ne koštaju puno. Ovo varivo od leće najbolji je dokaz za to.

Siromaško varivo od leće - sastojci:

  • 500 ml pasirane rajčice
  • 220 g suhe zelene leće
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 l vode
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Siromaško varivo od leće - priprema:

  1. Ogulite i očistite luk, češnjak, mrkvu i celer. Narežite povrće na manje kockice. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu ispirjajte povrće – pirjajte oko 8 do 10 minuta dok ne omekša.
  2. Suhu leću isperite pod mlazom vode i ocijedite. Dodajte u lonac zajedno s pasiranom rajčicom i vodom. Posolite i poparite po želji.
  3. Kuhajte sve zajedno oko 40 minuta do sat vremena dok se leće na skuha do kraja, a sastojci ne sljube. Poslužite s malo naribanog tvrdog sira i domaćim kruhom. Dobar tek!

Čije je varivo od graha najbolje? 7 svjetskih recepata koje treba probati barem jednom u životu Fažolata Grah Kuhani grah s mljevenim mesom +2 Pijani grah/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju