Varivo od povrća odličan je izbor za ručak ili večeru u bilo kojem doba godine, a pogotovo u zimu. Mrkva, celer i svježi kupus bit će sjajna baza za zimsko varivo koje trebate oplemeniti izvorima biljnih bjelančevina poput recimo zelene leće.
Dodatnu dubinu okusa u ovom varivu podarit će nasjeckana panceta ili špek, ali i miso pasta koju karakterizira koncentrirani slani okus s fermentiranim natruhama ljutine.
Varivo od leće i kupusa bit će gotovo u otprilike 45 minuta. Najbolje ga je poslužiti s kriškom domaćeg kruha, a po želji možete dodati i malo gustog grčkog jogurta.
Varivo od kupusa i leće - sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
- 500 g svježeg kupusa
- 300 g šampinjona
- 200 g zelene leće
- 100 g špeka
- 2-3 mrkve
- 2-3 stapke celera
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 žlice miso paste
- 1 luk
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
- gusti jogurt za posluživanje
Varivo od kupusa i leće - priprema:
- Nasjeckajte špek na kockice i prepržite u zagrijanom loncu. Izvadite prepržene komadiće špeka i stavite sa strane.
- Ne preostaloj masnoći prepržite nasjeckane šampinjone. Kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.
- U lonac dodajte malo ulja po želji, pa na njemu prepržite nasjeckani luk, mrkve i stapke celera. Pirjajte sve zajedno oko pet do sedam minuta na laganoj vatri, odnosno dok povrće ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
- Dodajte miso pastu i sve dobro promiješajte.
- Podlijte sadržaj lonca s povrtnim temeljcem. Ubacite u lonac i ispranu te ocijeđenu zelenu leću te nasjeckani kupus. Vratite u lonac prepržene komadiće špeka i šampinjone.
- Kuhajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok leća ne bude termički obrađena do kraja. Dodajte soli i papra po želji, a varivo poslužite s gustim jogurtom. Dobar tek!
Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime +0