Varivo od povrća odličan je izbor za ručak ili večeru u bilo kojem doba godine, a pogotovo u zimu. Mrkva, celer i svježi kupus bit će sjajna baza za zimsko varivo koje trebate oplemeniti izvorima biljnih bjelančevina poput recimo zelene leće.

Dodatnu dubinu okusa u ovom varivu podarit će nasjeckana panceta ili špek, ali i miso pasta koju karakterizira koncentrirani slani okus s fermentiranim natruhama ljutine.

Varivo od leće i kupusa bit će gotovo u otprilike 45 minuta. Najbolje ga je poslužiti s kriškom domaćeg kruha, a po želji možete dodati i malo gustog grčkog jogurta.

Varivo od kupusa i leće - sastojci:

  • 1 l povrtnog temeljca
  • 500 g svježeg kupusa
  • 300 g šampinjona
  • 200 g zelene leće
  • 100 g špeka
  • 2-3 mrkve
  • 2-3 stapke celera
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 žlice miso paste
  • 1 luk
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji
  • gusti jogurt za posluživanje

Varivo od kupusa i leće - priprema:

  1. Nasjeckajte špek na kockice i prepržite u zagrijanom loncu. Izvadite prepržene komadiće špeka i stavite sa strane.
  2. Ne preostaloj masnoći prepržite nasjeckane šampinjone. Kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.
  3. U lonac dodajte malo ulja po želji, pa na njemu prepržite nasjeckani luk, mrkve i stapke celera. Pirjajte sve zajedno oko pet do sedam minuta na laganoj vatri, odnosno dok povrće ne omekša.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
  5. Dodajte miso pastu i sve dobro promiješajte.
  6. Podlijte sadržaj lonca s povrtnim temeljcem. Ubacite u lonac i ispranu te ocijeđenu zelenu leću te nasjeckani kupus. Vratite u lonac prepržene komadiće špeka i šampinjone.
  7. Kuhajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok leća ne bude termički obrađena do kraja. Dodajte soli i papra po želji, a varivo poslužite s gustim jogurtom. Dobar tek!

Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime Sarma Tjestenina s kiselim kupusom i karameliziranim lukom ilustracija Svinjska koljenica s kiselim kupusom +0 Kapusniak - poljsko varivo od kiselog kupusa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju