Postoje kuhinje svijeta za koje bismo dali ruku u vatru da nas apsolutno oduševljavaju. Primjerice, talijanska – što se tu ima ne voljeti? Tjestenina? Može. Vina? Može. Pizza? Može. Mozzarella? Može. Puding sa svinjskom krvi? Molim?!

Da, dobro smo pročitali. Sanguinaccio dolce talijanska je delikatesa koja se često priprema u Napulju uoči korizme, no moguće ga je pronaći i u drugim dijelovima zemlje.

Riječ je o pudingu čiji je neizostavan sastojak – svinjska krv. Sangue na talijanskom i znači krv.

Dug je popis društvenih skupina koje bi osjetile mučninu u želucu na spomen ovog sastojka, no ako niste među njima evo ideje za egzotično jelo na vašem idućem izletu.

Specijalitet dana po izboru Hannibala

Recept za puding seže daleko u povijest kada se prilikom svinjokolje svježa krv odmah miješala s mlijekom, šećerom i čokoladom te potom skuhala u puding.

Neki bi ga prije serviranja posuli cimetom ili pinjolima. Često se servira i u izdubljenoj kori naranče koja služi kao čaša. Zgodno, zar ne - tko bi posumnjao u ludu kombinaciju koju u sebi skriva?

S njime se prilaže i prženo tijesto posuto šećerom u prahu, koje možete umakati u puding.

U jednoj epizodi TV serije Hannibal, sanguinaccio dolce prikazan je kao njegovo najdraže jelo. „Lak za želudac, jedno od mojih najdražih jela.“, opisuje ga svom zapanjenom gostu na večeri.

Tradicija koja izumire

Danas je ovaj desert u južnoj Italiji puno teže naći nego prije, kad ga je spravljao svatko tko je imao svoju stoku, a seoskih domaćinstava bilo je više nego danas. Svinjsku krv više ne možete kupiti kao sastojak jer ima jako kratak rok trajanja (mora se ili odmah peći ili smrznuti), stoga proizvodnja ovog deserta ovisi o onima koji imaju svoja imanja i svinje.

Mlađe generacije nisu toliko zainteresirane za ovaj sastojak pa ga sve češće mijenjaju maslacem i škrobom. Stariji na to kolutaju očima.

Možda budete imali sreće pa ga uoči idućih blagdana pronađete u manjim mjestima oko Napulja i u području Kampanije, ili čak tradicionalnim pekarama u New Yorku koje drže talijanski imigranti.

Samo pripazite kad ga tražite, jer ako upitate za „sanguinaccio“ dobit ćete slavnu talijansku krvavu kobasicu, ali ako dodate toj riječi „dolce“, dobit ćete krvavi desert. E, to je već bolje!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju