Ovaj recept za tortu od vanilije ne može biti jednostavniji, u njemu nisu maslac, jaja i mlijeko, a torta je mekana, pahuljasta i sočna pa nikada ne biste pogodili da ne jedete "obični" kolač od vanilije. Dapače, svakoj prilici u kojoj se očekuje torta, ova će savršeno pristajati. Možete je naravno ispeći i kao kolač i rezati na kocke, ili napraviti duplu količinu i – visinu.

Ova jednostavna torta verzija je takozvanih "depresivnih" torti koje su nastale tijekom Drugog svjetskog rata kada su resursi bili oskudni. I stvarno, sve sastojke koji će vam trebati sasvim sigurno imate kod kuće. Za pripremu vam trebaju samo mikser i desetak minuta, a torta će se peći oko pola sata.

Tortu najjednostavnije možete upotpuniti glazurom od tučenoga vrhnja u koje ćete po želji dodati malo šećera. Možete je ukrasiti i mrvicama kokosa, a savršeno će se slagati s voćnim sirupima i svježim sezonskim voćem.
 

Sastojci za tortu od vanilije bez jaja, maslaca i mlijeka:

  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 230 g glatkog brašna
  • 150 g granuliranog bijelog šećera
  • 7 ml ekstrakta vanilije
  • 80 ml biljnog ulja
  • 240 ml vode

Priprema torte od vanilije bez jaja, maslaca i mlijeka:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Kalup za torte promjera 23 centimetra obložite papirom za pečenje.
  3. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i soli.
  4. Dodajte šećer i opet promiješajte.
  5. Dodajte vaniliju, ulje i pola vode. Nemojte dodavati cijelu količinu vode jer nećete moći zamijesiti tijesto. Miksajte dok tijesto ne postane glatko i bez grudica. Dodajte preostalu vodu i ponovno miksajte dok tijesto ne postane glatko.
  6. Ulijte tijesto u kalup za pečenje. Pecite oko 35 minuta ili dok sredina ne bude pečena.
  7. Neka se kolač potpuno ohladi u kalupu prije rezanja ili stavljanja glazure.

Asturijska "mrga": Recept za sočni pohanac sa sirom i pršutom po kojem se vidi tko je pravi prijatelj Cachopo - 5 Cachopo - 1 Cachopo - 3 +1 Cachopo - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju