Deserti s limunom sjajno pašu uz topla poslijepodneva… ili jutra… ili večeri. Ovaj recept bez pečenja savršen je način da za samo nekoliko minuta priredite osvježavajući desert koji će vas razveseliti sljedeće jutro ili kad se dovoljno ohladi. Ne bismo smjeli preporučivati da preskočite hlađenje i čekanje, jasno - jer se krema neće stegnuti. Ali sigurni smo da se nitko ne bi bunio da mu poslužite i samu kremu. Treba ponekad i nešto na žlicu.
Umjesto biskvita torta od limuna koja se ne peče ima fini sloj graham keksa s maslacem, koji vjerojatno poznajete iz klasične (njujorške) torte od sira. U kremu ide, naravno, krem sir, kondenzirano mlijeko i limun. Verzije torte od limuna koje se ne peku najčešće u sebi i sadrže želatinu, ali ova je puno laganija – i ako ne volite gumeni izgled kreme – ljepša.
Pećnica vam dakle uopće ne treba, a hladnjak će vam dobro doći. Da složite podlogu i umiksate kremu trebat će vam manje od deset minuta, a možete si dati oduška i u kremu dodati, pa - skoro svako voće koje vam padne na pamet, ali s bobičastim ne možete pogriješiti.
Sastojci za tortu od limuna koja se ne peče:
- 250 g graham keksa
- 40 g maslaca, sobne temperature
- 250 g krem sira, sobne temperature
- 395 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 2 limuna, iscijeđena
Priprema torte od limuna bez pečenja:
- Dno kalupa promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Usitnite kekse, prebacite ih u zdjelu i dodajte maslac. Rukama miješajte dok se dobro ne sjedine. Utisnite dobivenu smjesu na dno pripremljenog kalupa za pečenje. Stavite u hladnjak.
- Električnom miješalicom istucite krem sir pa dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte limunov sok i tucite još malo.
- Smjesu izlijte preko podloge od keksa i maslaca i zagladite je.
- Stavite u hladnjak na barem 6 sati ili preko noći.