Torta Madeira ukusan je i klasični britanski desert koji se radi od svega nekoliko sastojaka koje uvijek imate kod kuće, treba vam samo jedan zdjela u kojoj ćete sve umutiti, a rezultat je lagan i divnog okusa. Iako bi vas ime moglo zavarati, ovaj desert nema veze s Portugalom, a Madeira je u ovom slučaju naputak uz koje bi se vino trebala poslužiti ova torta. Ili kolač. Oblik joj nije definiran, pa je možete ispeći u kalupu za kruh, za kuglof ili u okruglom kalupu za tortu – kako vam se sviđa.
Recept je nastao u Engleskoj početkom 19. stoljeća. Tradicionalna verzija radi se poput ove, s limunom, a često je prelivena glazurom od šećera i ukrašena kandiranim voćem ili ušećerenom limunovom koricom. Limun možete zamijeniti bilo kojim drugim citrusom ili njihovom kombinacijom, na primjer narančom i grejpom.
Ako ne želite prekrivati kolač glazurom, prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu - izgledat će više nego dobro. Madeiru pečenu u okruglom kalupu možete prepoloviti kao i običan biskvit i sredinu joj premazati kakvim domaćim džemom ili tučenim vrhnjem u koji ste umiješali maline ili drugo bobičasto voće.
Na pripremu torte Madeira potrošit ćete samo deset minuta, a ona će se onda peći još nešto manje od sat vremena.
Sastojci za tortu Madeira:
- 220 g maslaca, omekšalog
- 220 g šećera, plus za posipanje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 1 čajna žličica limunove korice, naribane
- 2 žlice soka od limuna
- 250 g brašna
- na vrh čajne žličice soli
- na vrh čajne žličice sode bikarbone
- ½ vrećice praška za pecivo
Priprema torte Madeira:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i ostavite sa strane.
- U drugu zdjelu stavite maslac, šećer i vaniliju i tucite ih električnim mikserom srednjom brzinom 2-3 minute.
- Dodajte jedno po jedno jaje i tucite nekoliko minuta dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte mješavinu brašna i drugih suhih sastojaka, limunovu koricu i limunov sok.
- Miksajte 15 sekundi ili manje dok se sve ne sjedini i grudice se ne raspadnu, ali nemojte miksati predugo.
- Žlicom rasporedite smjesu u pripremljeni kalup. Zagladite površinu i dodatno je pospite šećerom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 55 minuta dok kolač ne dobije zlatnu boju, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se kolač sasvim ohladi u limu za pečenje.
- Izvadite, narežite i uživajte.
Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0
Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0