Torta Madeira ukusan je i klasični britanski desert koji se radi od svega nekoliko sastojaka koje uvijek imate kod kuće, treba vam samo jedan zdjela u kojoj ćete sve umutiti, a rezultat je lagan i divnog okusa. Iako bi vas ime moglo zavarati, ovaj desert nema veze s Portugalom, a Madeira je u ovom slučaju naputak uz koje bi se vino trebala poslužiti ova torta. Ili kolač. Oblik joj nije definiran, pa je možete ispeći u kalupu za kruh, za kuglof ili u okruglom kalupu za tortu – kako vam se sviđa.

Recept je nastao u Engleskoj početkom 19. stoljeća. Tradicionalna verzija radi se poput ove, s limunom, a često je prelivena glazurom od šećera i ukrašena kandiranim voćem ili ušećerenom limunovom koricom. Limun možete zamijeniti bilo kojim drugim citrusom ili njihovom kombinacijom, na primjer narančom i grejpom.

Ako ne želite prekrivati kolač glazurom, prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu - izgledat će više nego dobro. Madeiru pečenu u okruglom kalupu možete prepoloviti kao i običan biskvit i sredinu joj premazati kakvim domaćim džemom ili tučenim vrhnjem u koji ste umiješali maline ili drugo bobičasto voće.

Na pripremu torte Madeira potrošit ćete samo deset minuta, a ona će se onda peći još nešto manje od sat vremena.

Sastojci za tortu Madeira:

  • 220 g maslaca, omekšalog
  • 220 g šećera, plus za posipanje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 1 čajna žličica limunove korice, naribane
  • 2 žlice soka od limuna
  • 250 g brašna
  • na vrh čajne žličice soli
  • na vrh čajne žličice sode bikarbone
  • ½ vrećice praška za pecivo

Priprema torte Madeira:

  1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i ostavite sa strane.
  3. U drugu zdjelu stavite maslac, šećer i vaniliju i tucite ih električnim mikserom srednjom brzinom 2-3 minute.
  4. Dodajte jedno po jedno jaje i tucite nekoliko minuta dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  5. Dodajte mješavinu brašna i drugih suhih sastojaka, limunovu koricu i limunov sok.
  6. Miksajte 15 sekundi ili manje dok se sve ne sjedini i grudice se ne raspadnu, ali nemojte miksati predugo.
  7. Žlicom rasporedite smjesu u pripremljeni kalup. Zagladite površinu i dodatno je pospite šećerom.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 55 minuta dok kolač ne dobije zlatnu boju, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  9. Izvadite iz pećnice i pustite da se kolač sasvim ohladi u limu za pečenje.
  10. Izvadite, narežite i uživajte.

Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju