Torcetti su talijanski kolačići, posebno omiljeni u Pijemontu, na sjeveru Italije. Prepoznaju se po specifičnom obliku poput kapljica, a ponekad se mogu i dodatno uvrnuti. Prhki i mirisni kolačići ne traže puno sastojaka: osim šećera, kvasca i brašna, na popisu za kupovinu naći će se još samo vanilija i maslac koji pružaju fini miris.
Sastojci za torcette:
- 250 g brašna
- 3,5 g aktivnog suhog kvasca
- 5 g šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 100 g maslaca, omekšalog
- 75-80 ml mlake vode
Ostalo:
- 1 žlica otopljenog maslaca, za premazivanje
- šećer za posipavanje
Priprema torcetta:
- U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte suhi kvasac.
- U sredini napravite udubinu i u nju dodajte šećer, sol, vaniliju i omekšali maslac narezan na sitne komadiće.
- Dobro izmiješajte vilicom ili rukama, ulijevajući malo po malo tople vode.
- Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite ga pa vratite u pobrašnjenu zdjelu, prekrijte ga vlažnom krpom i stavite na toplo mjesto (primjerice ugašenu pećnica s upaljenim svjetlom) dok se volumen ne udvostruči (oko 90 minuta).
- Upalite pećnicu na 200°C i obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje.
- Uzimajte komad po komad tijesta pa ga zarolajte u „zmiju“ dužine 15-20 cm i debljine 1 cm. Svaki komad možete uvrnuti ili samo spojiti krajeve - malo ih stisnite da se zalijepe.
- Premažite kolačiće otopljenim maslacem i uvaljajte ih u šećer.
- Složite kolačiće na lim za pečenje i pecite jedan po jedan lim oko 8-10 minuta ili dok ne porumene.
- Izvadite kolačiće iz pećnice pa ostavite da hlade.
Brzo su gotova, a većinu sastojaka vjerojatno imate kod kuće: 7 jela za svaki dan ovog tjedna +0