Torcetti su talijanski kolačići, posebno omiljeni u Pijemontu, na sjeveru Italije. Prepoznaju se po specifičnom obliku poput kapljica, a ponekad se mogu i dodatno uvrnuti. Prhki i mirisni kolačići ne traže puno sastojaka: osim šećera, kvasca i brašna, na popisu za kupovinu naći će se još samo vanilija i maslac koji pružaju fini miris.

Sastojci za torcette:

  • 250 g brašna
  • 3,5 g aktivnog suhog kvasca
  • 5 g šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca, omekšalog
  • 75-80 ml mlake vode

Ostalo:

  • 1 žlica otopljenog maslaca, za premazivanje
  • šećer za posipavanje 

Priprema torcetta:

  1. U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte suhi kvasac.
  2. U sredini napravite udubinu i u nju dodajte šećer, sol, vaniliju i omekšali maslac narezan na sitne komadiće.
  3. Dobro izmiješajte vilicom ili rukama, ulijevajući malo po malo tople vode.
  4. Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite ga pa vratite u pobrašnjenu zdjelu, prekrijte ga vlažnom krpom i stavite na toplo mjesto (primjerice ugašenu pećnica s upaljenim svjetlom) dok se volumen ne udvostruči (oko 90 minuta).
  5. Upalite pećnicu na 200°C i obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje.
  6. Uzimajte komad po komad tijesta pa ga zarolajte u „zmiju“ dužine 15-20 cm i debljine 1 cm. Svaki komad možete uvrnuti ili samo spojiti krajeve - malo ih stisnite da se zalijepe.
  7. Premažite kolačiće otopljenim maslacem i uvaljajte ih u šećer.
  8. Složite kolačiće na lim za pečenje i pecite jedan po jedan lim oko 8-10 minuta ili dok ne porumene.
  9. Izvadite kolačiće iz pećnice pa ostavite da hlade. 

Brzo su gotova, a većinu sastojaka vjerojatno imate kod kuće: 7 jela za svaki dan ovog tjedna Rezanci sa svinjetinom Tuna sa špagetima +0 Dal od crvene leće

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju