Umak od pistacija i slanine jedan je od ponosa Sicilije, a postat će i ponos vaše kuće čim ga jednom napravite. Silno jednostavan za pripremu i gotov za samo dvadeset minuta, ovaj umak za tjesteninu koji odlično ide s parmezanom postat će vam saveznik svaki put kada vam se jede nešto fino, a nemate vremena ili volje baviti se kuhanjem.
Sastojci za umak od pistacija i slanine navedeni u ovom receptu bit će dovoljni za četiri osobe, odnosno za četiri prosječne porcije tjestenine.
Sastojci za tjesteninu u umaku od pistacija:
- 100 g pistacija, neslanih
- 80 g ricotte
- 75 g parmezana, naribanog
- 25 g dimljene slanine
- 4 mlada luka bez lišća, nasjeckana
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- maslac, za prženje
- tjestenina (penne, maccheroni, fusilli ili druga po želji)
Priprema tjestenine u umaku od pistacija:
- Prokuhajte dvije trećine pistacija. Pazite da uklonite svu kožicu.
- Preostalu trećinu pistacija lagano prepržite, pa ih usitnite.
- Nasjeckani mladi luk i slaninu pirjajte na malo maslaca dok luk ne omekša.
- U sjeckalici izmiksajte kuhane pistacije s mladim lukom, komadićima slanine i malo ulja. Tako dobivenu pastu zajedno s usitnjenim pistacijama, parmezanom i ostatkom maslinovog ulja umiješajte u ricottu.
- Tjesteninu skuhajte i ocijedite prema uputama, a u loncu ostavite malo vode od kuhanja.
- Umiješajte umak od pistacija i poslužite s još ribanog parmezana.
Kraljevi talijanske kuhinje: 11 prefinih sireva koje obožava cijeli svijet +2