Ukusno jelo možete napraviti tek od nekoliko sastojka – te u jednom loncu. Ova tjestenina s lukom i sirom odličan je dokaz ovoj tvrdnji.
Da biste je napravili ne treba vam puno skupih namirnica – izuzev komadića dobrog Gruyera ili nekog sličnog topivog sira, za ovo jelo trebat će vam tek nešto tjestenine, luka i začina.
Slast jelu dat će tjestenina kuhana u mesnom temeljcu. Ako želite da jelo bude vegetarijansko – mesni temeljac zamijenite za onaj povrtni.
Tjestenina s lukom - sastojci:
- 1 l mesnog temeljca
- 250 g tjestenine
- 100 g gruyere sira
- 65 ml suhog bijelog vina
- 65 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g maslaca
- 30 ml biljnog ulja
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 luka
- 1 žlica umaka Worcestershire
- ½ čajna žličica sušenog timijana
- sol i papar po želji
Tjestenina s lukom - priprema:
- U većoj tavi rastopite maslac, dodajte ulje i prepirjajte luk narezan na tanke trakice. Pirjajte luk oko 20 minuta dok ne omekša i ne dobije lijepu zlatno-žutu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i timijan i nastavite pirjati još dvije do tri minute.
- Deglazirajte tavu s balzamičnim octom i bijelim vinom – postružite sve komadiće koji su se zalijepili za dno tave. Dodajte suhu tjesteninu, mesni temeljac i umak Worcestershire. Pomiješajte sve zajedno.
- Kuhajte tjesteninu 15 do 20 minuta na laganoj temperaturi dok se ne popije višak tekućine i ne postane al dente. Tada dodajte vrhnje za kuhanje i naribani Gruyere. Začinite sa solju i paprom i poslužite sa salatom po želji. Dobar tek!
Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo?