The Artisan Gin je London dry gin činjenicom da mu je baza bobica borovice, da se nakon destilacije ne dodaju nikakvi ekstrakti, bojila i šećer ili zaslađivači te naravno da zadovoljava postotkom volumena alkohola u krajnjem proizvodu.

Izrazito je aromatičan džin zbog samih svojih sastojaka, 15 biljaka i začina. Na prvu je citrusan i svjež, a prevladava eteričnost limuna i naranče. Osjeti se korijandar, a aftertaste je nježan. Tu nježnost daje masnoća badema, koji je također jedan od sastojaka.

The Artisan gin The Artisan gin (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

Maja i Lana – tim za sve

Maja Jakovac i Lana Klipa počele su proizvoditi džin i baviti se cijelim procesom destilacije u vlastitoj destileriji. Bliskost i dugogodišnje prijateljstvo bili su pravi temelj za stvaranje novog poslovnog odnosa. Iskočile su iz svoje zone komfora i odlučile se baviti drugačijim i zanimljivijim poslom, za koji kažu da im je i zabava.

The Artisan gin The Artisan gin (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

''Mi radimo sve. Počevši od komunikacije s dobavljačima oko boca, čepova, komunikacije s distributerima, kupcima, do pranja boca, punjenja boca, sami proces destilacije, promocija, društvene mreže, organizacija sajmova, festivala, odlasci, nagrade, prijave, sveprisutna papirologija'', priča nam Maja.

Svako jutro u njihovoj destileriji započet će kavom i radi se što tko stigne. ''Nema podjele, tu smo jedna za drugu u bilo koje vrijeme'', kaže Lana.

Kako nastaje The Artisan Gin?

Destilerija Maje i Lane jedina je u Hrvatskoj, a jedna od nekoliko u svijetu koja svoj handcrafted džin proizvodi postupkom hladne vakuumske destilacije. Uz bobice borovice, destilat se dobiva maceracijom i pažljivim balansom 14 biljaka te začina koje nabavljaju od hrvatskih OPG-ova.

The Artisan gin The Artisan gin (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

''Ono što je doista drugačije jest način destilacije. Za razliku od ostalih, koji koriste klasičnu destilaciju u bakrenim kotlovima ili drugim naprednim sustavima, Artisan se proizvodi korištenjem hladne destilacije.

Preciznije, riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka i spušta točku vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na znatno nižim temperaturama od onih klasičnih, koje su obično na temperaturama višim od 90 °C. Manja upotreba topline stvara ujednačenost aroma u svakoj destilaciji i čini finalni proizvod laganim i vrlo pitkim'', objašnjava Lana.

Osim okusa, privlačan je i dizajn boce.

''Ideja samog dizajna boce nastala je u jednom trenutku kada je bačen kamenčić na jednoj hrvatskoj plaži u more i zapravo su valovi koji su na dizajnu boce i valovi koji nastaju u tom trenutku na površini mora.''

The Artisan Gin može se kupiti u svim bolje opremljenim prodavaonicama, galerijama alkoholnih pića, a također se može i popiti u velikom broju hrvatskih hotela, barova i kvartovskih kafića. Na vanjskom tržištu već je dobro pozicioniran, a trenutačno otvaraju tržište Hrvatske i kupci već prepoznaju kvalitetu i sam vizual.

The Artisan gin The Artisan gin (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

U planu je razvijanje novog okusa džina. A cilj ovog koji već imaju je što više približiti ga krajnjem korisniku. Svoj recept ne skrivaju, ali i Maja i Lana sigurne su kako se i njihova individualnost ogleda u svakoj boci džina. A to će na kraju prepoznati i svi zaljubljenici u to s ljubavlju proizvedeno premium piće.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom The Artisan po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju