Potječu iz Španjolske, no realno, zadnjih su se godina proširili po cijelom svijetu i rijetke su zemlje u kojima se ne serviraju.

Dobar dio ljudi kod obroka vjeruje u onu – što veći obrok, tim bolje. Kad razmišljate o malom obroku, vjerojatno vam prvo pada na pamet otmjeni restoran i fine dining kultura, no to i nije sasvim točno. Naime, postoje i tapasi, koji ne koštaju „milijardu“, a na poseban način promoviraju male zalogaje. Oni su nastali u Španjolskoj, no vrlo brzo, postali su popularni i u ostatku svijeta.

Tapasi mogu biti tradicionalni, ali i moderni, jer je riječ o malim zalogajima i bitno je ponuditi gostu mogućnost isprobavanja raznih vrsta hrane. Posluženi uz koktele, pivo ili vino, napravljeni su da potaknu apetit (mada se od tapasa može i najesti, sve ovisi o količini) i služe za „grickanje“ uz razgovor i druženje. U Španjolskoj su sveprisutni i pronaći ćete ih na svakom koraku.

No, u čemu je točno fora s gomilom malih jela? Zamislite da uđete u restoran i teško vam je odabrati što biste jeli između pet jela? E pa sad, zamislite da možete odabrati svih pet, ali da dobijete porciju svakog jela kojeg možete pojesti praktički u jednom zalogaju. Upravo je to čarolija tapasa, isprobavanje puno raznih serviranih jela u „malom“ obliku.

Od čega se uopće rade tapasi?

Prije dvadeset godina odgovor je mogao biti jednostavan, no danas, tapasi obuhvaćaju mnogo toga – od malenih sendviča, hladnih juha poput gazpacha, proljetnih rolica, tapasi gotovo mogu biti sve, ponajviše ovisno o kuhinji. Ipak, i dalje, u njihovoj domovini Španjolskoj, pronaći ćete ih i u većini kafića, dok to u ostalom dijelu svijeta ipak nije slučaj, i treba ići u specijalizirane tapas barove.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju